Pääsiäisen parhaat yrttivinkit ja menu vaihtoehdot

Pääsiäisen yrtit

Yrttien vihreys sopii pääsiäisen esillepanoon ja resepteihin mainiosti. Ota haltuun vinkit pääsiäisen ”must have” -yrtteihin. Tämän artikkelin ohessa on lisäksi kaksi erilaista menu vaihtoehtoa pääsiäiselle.

Minttu – Vahva Minttu – Aasian minttu

Lampaan kaveri on ehdottomasti minttu, mutta minttuja voi hyödyntää niin moneen muuhunkin pääsiäisen ruokaan. Mintut ovat olennainen osa Lähi-idän ruokakulttuuria ja sopii pääsiäisen teemaan hienosti.

Perinteinen viherminttu sopii ruoanlaittoon, lampaanlihaan ja jälkiruokiin. Vahva minttu taas on nimensä mukaisesti perinteistä minttua voimakkaamman makuinen ja sopii erityisen hyvin leivontaan ja juomiin. Jos haluat valmistaa pääsiäiseen hieman uutta makumaailmaa itämaisin ruoka-ainein, kannattaa sujauttaa mukaan aasian minttua, jossa on hieman lakritsimainen maku. Korean minttunakin tunnettu aasian minttu sopii erityisen hyvin kasvisten sekaan,  wokkiin tai jäätelön kaveriksi jälkiruokaan.

Rosmariini

Rosmariini sopii pääsiäisen liharuokien maustamiseen ja etenkin hauduttamiseen tuomaan syvempää makua ruokaan. Rosmariiniä voi käyttää myös vihannesten ja kastikkeiden maustamiseen.

Vehnäoras

Jäikö rairuoho istuttamatta? Ei hätää, vehnäoras sopii tilalle koristeeksi ja mikä parasta voit hyödyntää varret myös salaattiin tai viherjuomiin. Vehnäoras on erittäin mineraalipitoinen ja sitä pidetäänkin enemmän ravintolisänä kuin mausteena. Vehnäorasta voi nauttia myös kodin lemmikit, koska se on usein  kissojen ja marsujen herkkua.

Timjami

Timjamilla maustat melkeinpä mitä vaan. Keittiössä kannattaa siis aina olla ripaus timjamia saatavilla. Pääsiäisenä sitä kannattaa käyttää esimerkiksi uunijuureksiin, kasvisruokiin, lihan maustamiseen tai esimerkiksi focaccian makuna. Hieman erilaisen jälkiruoan rakennat timjamia ja mustikkaa yhdistelemällä.

Tilli – Persilja – Ruohosipuli

Pääsiäisestä ei tietenkään kannata unohtaa suomalaisten perusmausteita: tilliä, persiljaa ja ruohosipulia. Tilli kulkee kalan kaverina, persilja yleismausteena ja ruohosipuli sopii erityisen hyvin levitteisiin ja erilaisiin täytteisiin.

Yrttien jatkokäyttö

Mitä muuta pääsiäiselle hankituista yrteistä sitten voi tehdä? Alla vinkit yrttien monipuolisempaan hyödyntämiseen ja yrttijämien käyttöön.

1. Koristelu ja kattaminen

Yrtit sopivat tietysti pöytään muutenkin kuin makua antamaan. Sido rosmariinin oksa ruokailuvälineisiin tai servettirullaan. Yrttikimppu pöydällä kukkien sijaan tuo ihanaa tuoksua ja tunnelmaa ruokailuun. Pääsiäiskranssin koristeeksi sopii niin rosmariini kuin timjamikin. Vain mielikuvitus on rajana!

2. Juomien maustaminen

Mintut ja toki muutkin pääsiäisen yrtit sopivat hyvin myös juomien maustamiseen. Mintut auttavat myös ruoansulatuksessa, joten sinänsä ne sopivat aterian juomiin erinomaisesti. Täytä vesikannu esimerkiksi mintuilla, kurkulla ja sitruunalla. Aasian minttu sopii hyvin lämpimiin juomiin, kuten jälkiruokateehen. Ruokajuomien lisäksi yrtit tietysti sopivat drinkkeihin myös. Kokeile rohkeasti!

3. Yrttiset jääpalat

Loput yrtit voit hyödyntää maistuviin jääpaloihin. Minttu-vesi jääpalat on mukava sujauttaa myöhemmin kylmiin juomiin. Jääpaloja voi tehdä myös öljyllä ja käyttää ruoanlaitossa. Sujauta öljyä ja silputtua timjamia esimerkiksi jääpalamuottiin ja timjami-maustekuutio on valmis myöhempää käyttöä varten.

4. Jatkokasvatus

Pääsiäinen on ihan kevään kynnyksellä, joten yrttien loput kannattaa istuttaa kesää varten ruukkuihin kasvamaan. Jatkokasvatus onnistuu hienosti esimerkiksi vahvakasvuisilla mintuilla, rosmariinillä, timjamilla ja ruohosipulilla. Jos ulos ei pääse vielä istuttamaan, selviää yrtit hyvin ruukuissa ikkunalla tai parvekkeella. Istuta yrtti isompaan ruukkuun, kastele sopivasti ja lisää kevättä kohden tarvittaessa syötäville kasveille tarkoitettua ravinnetta. Kun istutat yrttejä ulos, huomio, että minttu on kova leviämään. Mintun kasvatusala kannattaa rajata hyvin, jos ei halua tuotteen valtaavan koko kasvimaata. Monivuotisia yrttejä ovat muun muassa ruohosipuli, valkosipuliruoho, rakuuna, kirveli, lipstikka, meirami, sitruunamelissa ja mintut.
Vinkki: Valion uudet maitopurkit sopivat hyvin yrttien istuttamiseen siihen saakka kun tuotteet pääsee laittamaan pihapenkkiin.

Lisää jatkokasvatuksesta pääset lukemaan pääsiäisen jälkeen ilmestyvästä artikkelista sivuillamme!

Pääsiäisen menu 1

Tässä menussa on huomioitu maun lisäksi valmistuksen helppous. Alkuruoat voi  tehdä valmiiksi jo edellisenä päivänä ja pääruoka tulee kätevästi yhdellä pellillä. Jälkiruoat on valittu myös siten, että niiden toteutus vie pääsiäiseltä mahdollisimman vähän aikaa.

Alkuruoka
Kevyt tsatsiki toimii mahtavana alkuruokana tuoreiden leipien kanssa. Maittavat Foccasia sekä Rosmariini pataleipä ovat täydelliset, niin alkupalaksi, kuin pääruoan kaverina.

Pääruoka
Tämä karitsapelti on helppo kokonaisuus joka ruokkii useammankin syöjän helposti.

Jälkiruoka
Minttuinen mansikkakakku valmistuu kätevästi valmispohjasta ja tuo mukavan raikkauden juhlapöytään. Minttu-rahkajälkiruoka on vieläkin kevyempi valinta, jos pääsiäisen muut herkut painavat.

Pääsiäisen menu 2 – vegaaninen

Vegaaniseen menuun on tuotu hieman vaikutteita lähi-idän ruoista, joissa minttu ja muut yrtit korostuvat.

Alkuruoka
Bataatti-porkkanakeitto on maittava makujen yhdistelmä, jonka kaveriksi Rosmariini pataleipä sopii täydellisesti. Keiton voit valmistaa kätevästi jo edellisenä päivänä.

Pääruoka
Falafelkulho reseptistä voit tehdä vain falafel-pyörykät, jotka on helppo yhdistää Tabbouleh salaattiin tai Uunipaahdettujen yrttipunajuurin kanssa.

Jälkiruoka
Mustikka raakakakku sekä Minttuinen lime-macha raakakakku ovat molemmat raikkaita ja keväisiä raakakakkuja, jotka voidaan valmistaa jo edellisenä päivänä.

Artikkelit

image_printTulosta
2024-04-11T09:09:50+00:00Teema|