-Vastuullinen vihervoima
Vastuullinen vihervoima2020-07-20T07:51:23+00:00

Järvikylän vastuullinen vihervoima

Tuottajavastuu

Me Järvikylässä haluamme tukea kiertotalouden periaatteita ja vähentää uusiutumattomien luonnonvarojen käyttöä. Uusiutuvista materiaaleista valmistetun uuden yrtti- ja salaattiruukkumme avulla vähennämme osaltamme fossiilisen muovin valmistustarvetta ja käytön jälkeen muodostuvan muovijätteen määrää noin 70 000 kg vuodessa.

Uusi ruukkumme on valmistettu uusiutuvista raaka-aineista, ja sen voi laittaa suurimmassa osassa Suomea biojätteen kunnalliseen keräykseen. Biojätteen lajitteluun on eri kunnissa erilaisia ohjeistuksia, joten suosituksemme on tarkistaa oman kotikunnan lajitteluohjeet kaiken biojätteeseen lajiteltavan materiaalin, myös ruukkumme, osalta.
Kehitystyömme mahdollisimman ekologisesti kestävän pakkauksen eteen jatkuu yhä, ja seuraamme jatkuvasti uusia teknisiä mahdollisuuksia kehitystyön tueksi.

Tuotelaadun lisäksi vihreä energia on tärkeä osa toimintaamme. Olemme rakentaneet oman lämpölaitoksen, jossa polttoaineena käytämme turvetta ja haketta ja jonka energialla lämmitämme kasvihuonetta. Lisäksi olemme ottaneet käyttöön aurinkopaneelit. Näin olemme saaneet huomattavasti pienennettyä hiilijalanjälkeämme.

Järvikylä on osa pakkausten tuottajavastuuta valvovaa Rinkiä, johon kuuluvat yritykset ovat sitoutuneet järjestämään pakkausjätteidensä keräyksen ja kierrätyksen kokonaisuudessaan Suomessa, sekä vastaamaan siitä aiheutuvista kustannuksista. Tuottajavastuujärjestelmän ansiosta vain pieni osa Järvikylän käyttämien pakkausten kokonaiskäytöstä jää hyödyntämättä.

Tuotanto

Järvikylän yrtit ja salaatit kasvatetaan Järvikylän kartanolla Joroisissa. Istutustiimimme istuttaa päivässä noin 80 000 tainta. Kylvöstä sadonkorjuuseen kuluu 3-7 viikkoa tuotteesta ja vuodenajasta riippuen. Sinä aikana kasvit saavat valoa joko auringosta tai pimeimpään vuodenaikaan keinovalosta.

Kaikki tuotteemme viljellään vesiviljelynä, eli ne saavat kosteutensa ja ravinteensa turpeen kautta ravinneliuoksesta, joka virtaa kasvatusalustalla. Lisäksi:

  • Ravinteet ovat mineraalipohjaisia.
  • Viljely tapahtuu niin sanotussa suljetussa kierrossa, joka tarkoittaa, että kasteluvesi kiertää kasvatuskouruissa eikä ravinteita näin ollen pääsee ympäröivään luontoon.
  • Kasvihuoneella tuholaishyönteisten torjuntastategiamme perustuu biologiseen torjuntaan. Käytännössä tämä tarkoittaa omaa, tehokkaasti toimivaa, kasvihuoneella vallitsevaa ekosysteemiä.

Koska kasveja ei taimivaiheen jälkeen kastella lainkaan ylhäältäpäin, ne pysyvät puhtaina. Yrttejämme ja salaattejamme ei siis välttämättä tarvitse huuhdella ennen käyttöä.

Käsityötä kasvihuoneella

Kaikki tuotteet pakataan käsin, yksi kerrallaan. Pussitetut tuotteet asetetaan alustoihin, jotta ne pysyvät muodossaan ja pystyssä kauppaan asti. Ennen kasvihuoneeltaan lähtemistään kasvit, basilikoita ja sitruunamelissaa lukuun ottamatta, jäähdytetään nopeasti vakuumikylmiössä +3-asteisiksi. Tämä toimenpide hidastaa kasvin elintoimintoja ja minimoi sekä haihduttamisen että ravinteiden kulutuksen. Tämä antaa tuotteille todistetusti lisää elinaikaa ja vähentää hävikkiä. Myös kosteus ja elinvoimaisuus säilyvät näin tuotteissa mahdollisimman pitkään. Famifarm on ainoa suomalainen kasvihuoneyritys, joka käyttää alustoja ja vakuumia parantaakseen ja pidentääkseen tuotteidensa laatua ja elinikää.

Tuotteet kuljetetaan asiakkaalle vuorokauden sisällä sadonkorjuusta. Asiakkaitamme ovat kaikki suuret vähittäiskauppaketjut Suomessa sekä useat elintarviketukut. Laajimmat valikoimat löydät K-Citymarketeista ja K-Supermarketeista. Yrtit säilyttävät tuoreutensa monta päivää. Jos haluat varmistaa yrttien säilymisen vielä kotonakin, kannattaa kaupassa kiinnittää huomiota yrttien tuoreuteen. Vinkkejä tuoreuden arviointiin saat lisää täältä.

Laatu

Järvikylän kartanossa laatu on kaiken A ja O. Uskomme vahvasti tuotteisiimme ja tuotemerkkiimme, mutta haluamme myös lunastaa tuotelupauksemme jokaisessa tuotteessamme. Siksi teemme laadun eteen jatkuvaa kehitystyötä. Varmistaaksemme korkean laadun toimintamme jokaisessa vaiheessa olemme sitoutuneet noudattamaan:

  • Bureau Veritaksen myöntämää ISO 9001:2015 laatustandardia
  • Kauppapuutarhaliiton myöntämää Laatutarha-ohjeistusta sekä
  • Puutarhaliiton myöntämää IP Kasvikset Perussertifiointia.

Arvostettu ISO9001:2015-laatusertifikaatti takaa meille työprosessien lisäksi seurattavuuden mahdollisissa ongelmatilanteissa. Laatutarha-ohjeisto on suomalaisen puutarhatuotannon yleinen ohjeistus, jonka tehtävänä on varmistaa puutarhatuotteiden turvallisuus, tuotannon mahdollisimman vähäinen ympäristökuormitus ja työntekijöiden hyvät työolot. IP Kasvikset Perussertifioinnissa keskitytään tuoteturvallisuuden varmistamiseen.

Famifarmin toiminta on palkittu muun muassa Euroopan komission alaisuudessa toimivan Euroopan maanomistajien liiton (ELO) palkinnolla. Vuonna 2015 Maaseudun Työnantajaliitto antoi Famifarmille tunnustusta Vuoden työnantajana; Famifarm sai kiitosta laadukkaasta työnantajatoiminnastaan. Vuonna 2016 Famifarmin avainasema talouskasvun siivittäjänä ja työpaikkojen luojana noteerattiin, kun Lontoon pörssin omistajayritys LSEG valitsi Famifarmin tuhannen inspiroivimman eurooppalaisen yrityksen listalle.

Famifarm Oy Vastuullisuusraportti 2019 (PDF)

Famifarm Oy Vastuullisuusraportti 2016 (PDF)

Haku

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Uusimmat sisällöt