Joulun parhaat yrttivinkit ja reseptit

Joulun yrtit

Yrttien vihreys sopii joulun esillepanoon ja resepteihin mainiosti. Ota haltuun vinkit yrttien monipuoliseen hyödyntämiseen joulupöydässä. Tänä vuonna joulun vietossa korostuvat hinta-laatu-suhde ja monipuolinen raaka-aineiden hyötykäyttö. Yrteillä saat tunnelmaa, makua ja elämyksiä edulliseen hintaan.

Rosmariini

Rosmariini sopii joulun liharuokien maustamiseen ja etenkin hauduttamiseen tuomaan syvempää makua ruokaan. Rosmariiniä voi käyttää myös vihannesten ja kastikkeiden maustamiseen. Mikä ihaninta, rosmariini säilyy hyvin, eli sen oksia voi käyttöä myös koristeluun. Rosmariini on ihana lisä joululeivonnaisissa. Kurkkaa esimerkiksi rosmariini-toffeiden tai rosmariini-piparkakkusten ohje. Käytä loput rosmariinin jämät vielä yrttiöljyn valmistamiseen, niin makua ei öljystä jää puuttumaan.

Rakuuna ja ranskalainen rakuuna

Joulun ruokiin kuuluu juurekset ja juuresten kaveriksi ehdottomasti rakuuna. Rakuunalla maustat esimerkiksi juureslaatikon yrtti-juureslaatikon reseptin mukaan.

Minttu ja vahva minttu

Jos haluat kokkailla jotain uutta ja raikasta joulupöytään, käytä minttuja maustamisessa. Lohen voi maustaa hienosti minttu-suola-sokeri seoksella vakumoinnin avulla. Silppua 1/2 ruukkua minttua, lisää noin 200 g sokeria ja 200 g suolaa. Levitä lohifileen päälle ja anna maustua esim. vakumoituna 1-2 tuntia. Yllätyt varmasti! Mintut toimivat myös jouluna alkupalojen tai jälkiruoan keventäjänä. Katso esimerkiksi minttu-leipäjuustoruutujen resepti.

Timjami

Timjamilla maustat melkeinpä mitä vaan. Keittiössä kannattaa siis aina olla ripaus timjamia saatavilla. Jouluna timjami sopii erityisen hyvin perunoiden maustamiseen tai lämpimiin juomiin. Timjami-glögi on herkkua! Kokeile timjamia myös vuohenjuustorosollin – maustajana. Tämän lisäksi timjamin loput oksat sopivat pöydän koristeluun, tai kattauksen yrttinippuihin.

Tilli

No tillihän kuuluu joulukalaan, sehän on selvä. Valmista hittiresepti ginigraavattua-lohta. Jouluruoasta ylijääneet tillit voit hyödyntää myös pikkupurtavaan, kuten ruisnäkkäripitsoihin. Vinkki, näihin pitsoihin saat hyödynnettyä myös muita yrttejä ja joulukinkun rippeet.

Ruohosipuli ja valkosipuliruoho

Ruohosipuli sopii erityisen hyvin levitteisiin ja erilaisiin täytteisiin. Vaihtelun vuoksi kannattaa kokeilla myös valkosipuliruohoa. Tietysti ruohosipuli on myös olellinen osa perinteistä rosollia.

Yrttimix-rasiat

Pienellä panostuksella voit saada kahta yrttiä samassa pakkauksessa. Kalamix paketissa on valkosipuliruohoa ja lehtipersiljaa. Siitä valmistuu ihana juhlapaisti lohesta tai isöäidin silakkarullat. Rosmariiniä ja timjamia saat lihamix-rasiassa ja wokmix-rasiasta saat kasvisten maustamiseen sopivia korianteria ja thaibasilikaa.

Muista yrttien jatkokäyttö

Mitä muuta joululle hankituista yrteistä sitten voi tehdä? Alla vinkit yrttien monipuolisempaan hyödyntämiseen ja yrttijämien käyttöön.

1. Koristelu ja kattaminen

Yrtit sopivat tietysti pöytään muutenkin kuin makua antamaan. Sido rosmariinin oksa ruokailuvälineisiin tai servettirullaan. Yrttikimppu pöydällä kukkien sijaan tuo ihanaa tuoksua ja tunnelmaa ruokailuun. Joulukranssin koristeeksi sopii niin rosmariini kuin timjamikin. Vain mielikuvitus on rajana!

2. Juomien maustaminen

Joulun yrtit sopivat hyvin myös juomien maustamiseen. Mintut auttavat myös ruoansulatuksessa, joten sinänsä ne sopivat aterian juomiin erinomaisesti. Täytä vesikannu esimerkiksi mintuilla, kurkulla ja sitruunalla. Ruokajuomien lisäksi yrtit tietysti sopivat glögiin ja drinkkeihin myös. Kokeile rohkeasti!

3. Yrttiset jääpalat

Loput yrtit voit hyödyntää maistuviin jääpaloihin. Minttu-vesi jääpalat on mukava sujauttaa myöhemmin kylmiin juomiin. Jääpaloja voi tehdä myös öljyllä ja käyttää ruoanlaitossa. Sujauta öljyä ja silputtua timjamia esimerkiksi jääpalamuottiin ja timjami-maustekuutio on valmis myöhempää käyttöä varten.

4. Yrttisuola ja yrttiöljyt

Yrttisuolaa voit tehdä jo vähän nuupahtaneista yrteistäkin. Yrttiöljyt ovat kiva lisä salaattien kastikkeiksi ja ruoanlaittoon.

Jouluun keveyttä salaateilla

Joulun ei välttämättä tarvitse olla ylensyöntiä, vaan perinteisiä herkkuja voi nauttia salaatin lisukkeena ja keventää näin joulupöytää.

Mitä kaikkea voit tarjoilla salaatin kanssa? Vain mielikuvitus on rajana. Joulun juustot, savukala, kinkku ja myös joulut juurekset sujahtavat mukavasti salaatin sekaan.

Juhlapöydän herkkusalaatti

Savukala-Vesikrassisalaatti

Joulun parhaat suolaiset naposteltavat

Pienet naposteltavat kuuluvat joulun viettoon ja niitä on mukava tarjoilla vieraille. Monet naposteltavat ovat myös nopeita ja helppoja tehdä.
Joulun 2022 hitti on ehdottomasti levitelauta dippailuun. Ideoita tähän voi hakea esimerkiksi Meillä Kotona sivun artikkelista Levitelauta.

Ihania asetelmia saa myös valmistamalla leikkeleistä, juustoista ja yrteistä ”kranssin”. Katso ideaa esimerkiksi Atrialta: leikkelekranssi.

Näihin herkkuihin voit hyödyntää juuri sinun lempiyrttisi tai yrtit, jotka jäävät ruoanlaitossa yli. Alla muutama muu kiva pienen naposteltavan resepti nettisivuiltamme.

Minttu-leipäjuustoruudut

Porkkanaranskikset

Tillipesto-lohileivät

Pienet ruisnäkkäripizzat

Camembert-juustoa á la Provence

Lohinyytit

Joulun makoisat jälkiruoat

Koska jouluna on lupa herkutella, kannattaa jälkiruokiin myös panostaa. Yrteillä jälkiruokiin saadaan uusia ulottuvuuksia makuun ja ulkonäköön. Mukavan säväyksen suklaaseen antaa esimerkiksi basilika. Jälkiruokana joulupöydässä toimii myös kevyemmät vaahdot ja mousset.

Valion Sachermousseen sopii myös basilika lisäksi. Kannatta kokeilla!

Joulukakku on tietysti ihana valinta ja sitä voi nautiskella kahvipöydässä pitkin joulua. Joulukakun voit koristella myös joulun konvehdeilla.

Suklaa-basilikakakku

Kanelibasilika-omenakakku

Minttukakku

Rosmariini-piparkakkuset

Vinkki! Pikkusuolaisissa mainittua levitelautaa voi tehdä myös makeana versiona. Lisää vain joulun herkkuja esimerkiksi hilloa tai hillokkeita, tuorejuustoa tai mascarpone-vaahtoa, mantelilastuja, mandariinipaloja gtai muuta hedelmää. Käytä dippailuun esimerkiksi pipareita.

Makunautintoja jouluun!

Artikkelit

image_printTulosta
2024-04-11T09:10:10+00:00Teema|