Millä voi korvata liemikuution? No lipstikalla! Umamisen maukkaalla lipstikalla on melko napakat lehdet, joten sen voi nakata porisevaan keittoon jo valmistusvaiheessa.
Ainekset
1 rkl ekstra-neitsytoliiviöljyä
2 kevätsipulia, ohueksi viipaloituna
2 valkosipulinkynttä, ohueksi viipaloituna
1 rkl vaaleaa misotahnaa (tai 2 rkl soijaa)
1 l vettä
suolaa
½ ruukkua Järvikylän Lipstikkaa, kokonaisina oksina
10 pientä uutta perunaa, paloiteltuna
2 porkkanaa, paloiteltuna
8 retiisiä, paloiteltuna
½ dl herneitä
½ sitruunan mehu
Valmistus
- Lisää oliiviöljy kattilaan ja kuullota kevätsipulia keskilämmöllä välillä sekoittaen noin 4 min tai kunnes sipuli on pehmentynyt.
- Lisää valkosipuli ja jatka kypsennystä noin 2 min välillä sekoittaen.
- Lisää misotahna tai soija, puolet vedestä, lipstikka sekä kaikki vihannekset, paitsi retiisit ja herneet. Mausta vesi melko voimakkaasti suolalla. (Loput vedestä lisätään keittämisen loppuvaiheessa, joten itse liemi tulee laimenemaan.)
- Keittele keittoa korkealla keskilämmöllä noin 15 min tai kunnes vihannekset ovat kypsyneet.
- Lisää sitten retiisit ja jatka keittämistä noin 2 min tai kunnes retiisit ovat hieman kypsyneet.
- Kun vihannekset ovat kypsiä, lisää joukkoon loput vedestä, herneet ja sitruunamehu. Maista kaipaako keitto suolaa tai hapokkuutta!
- Tarjoile keitto oliiviöljyn ja lipstikan lehtien kanssa