Ihana DIY-idea pukinkonttiin, myyjäisiin, joulupakettiin opettajalle tai kaverille. Itse tehty yrttisaippua sopii lahjaksi aikuiselle, jolla on jo kaikkea.

Ainekset:

  • 150 g kookosrasvaa
  • 350 g oliiviöljyä
  • 150 g kylmää vettä
  • 71 g lipeää (kysy entisöintikaupoista)
  • 1 ruukku Järvikylän rosmariinia kuivattuna

Lisäksi tarvitset:

  • suojahanskat
  • suojalasit
  • essu
  • jätesäkki työpöydän suojaksi
  • keittiövaaka
  • pieni teräskattila
  • muovinen taikinakulho, n. 2 l
  • kannellinen lasipurkki, n. 5 dl
  • pieni kippo lipeän mittaamiseen
  • sauvasekoitin
  • nuolija
  • tyhjä maitotölkki tai silikonisia muffinivuokia
  • pyyhe
  • veitsi
  • muovipussi valmistusastioiden jälkisäilytykseen

Älä käytä saippuanvalmistuksessa alumiinisia astioita.

Pue itsellesi suojavarusteet. Suojaa halutessasi työpöytä jätesäkillä.

Punnitse kookosrasva ja sulata kattilassa. Älä kuumenna enempää kuin tarpeen!

Punnitse oliiviöljy korkeaan taikinakulhoon. Punnitse kylmä vesi lasipurkkiin.

Punnitse lipeä erillisessä kipossa.

Kaada lipeä vesipurkkiin, sulje kansi. Heiluttele seosta rauhallisesti, kunnes se kirkastuu. Älä hölskytä. Neste muuttuu todella kuumaksi, käsittele purkkia varoen! Anna lipeäseoksen jäähtyä n. 20 min, niin että purkkiin voi taas tarttua huoletta.

Nypi rosmariinin lehdet irti yrtin rungosta.

Kaada huoneenlämpöiseksi jäähtynyt kookosrasva oliiviöljyn sekaan. Lisää sekaan myös kirkastunut ja hieman jäähtynyt lipeäliuos (tarvittaessa siivilän läpi, jos nesteessä näkyy epäpuhtauksia).

Sekoita sauvasekoittimella, kunnes seos jähmettyy paksuhkoksi kiisseliksi. Pidä sekoitin koko ajan pinnan alla, ettei massaan tule ilmakuplia. (Jos lisäät myös tuoksua, prosessi kiihtyy. Tee seuraavat vaiheet nopeasti!)

Lisää massaan rosmariini ja sekoita lusikalla tai nuolijalla. (Hävikkivinkki: voit kuivata rosmariinin lehtiä ja kerätä näin pidemmältäkin ajalta yli jääneet rosmariinit saippuaan käytettäväksi.)

Kaada massa muottiin/muotteihin ja tasoita. Peitä tiiviisti ja pidä lämpö tasaisena käärimällä muotti pyyhkeeseen.

Anna kypsyä vähintään 24 h. Leikkaa sopiviksi paloiksi (tölkki) / irrota palat muotista (silikonivuoka). Laita saippuat paperipussiin tai pahviseen laatikkoon. (Saippuoista haihtuu vielä paljon nestettä ja sen täytyy päästä haihtumaan pois säilytysastiasta.)

Saippua jatkaa kypsymistä vielä muutaman viikon; malta odottaa ennen käyttöönottoa! Jos haluat varmistaa saippuan oleva kypsää, tee nuolaisutesti: kokeile saippuan pintaa kielen kärjellä. Jos saat sähköiskumaisen tunteen, saippua ei ole vielä valmis tai tekovaiheessa on tullut mittavirhe: saippuassa on liikaa lipeää ja sitä ei voi käyttää.

Välineiden puhdistus:

Lipeä syövyttää ihoa ja rasva tukkii putket, joten pyyhi ylimääräiset massat paperilla ja laita roskikseen. Sulje roskapussi. Muista suojahanskat!

Laita välineet muovipussiin n. 24 h. Tämän jälkeen voit pestä ne turvallisesti esimerkiksi tiskikoneessa.

image_printTulosta