Kotimaiset kasvikset ry:n perinteistä Yrttiviikkoa vietetään 13.–19.3.2023. Yrttiviikko on hyvä ajankohta kokeilla uusia yrttisiä makumaailmoja kalaruuan maustamiseen. Toki perinteisellä tililläkin on aikansa ja paikkansa, kertovat Hätälän ja Famifarmin asiantuntijat.
Kun puhutaan kalasta ja yrteistä, useimmilla mieleen tulee ensimmäisenä tilli – jopa siinä määrin, että voisi puhua tillin ylivallasta. Tillin ja suomalaisten yhteinen historia on pitkä ja perinteikäs.
– Tillin sanotaan saapuneen Suomeen jo 1600-luvulla. Suomalaiset vesistöt ovat tarjonneet hyvin kalaa, ja samaan aikaan tilliä on ollut käytettävissä. Tillin kasvatus ja kruunutillin käyttö on Pohjoismaissa ollut tuttua, joten siitä on tullut luontainen maustaja meille, kertoo Järvikylä-brändistään tunnetun Famifarm Oy:n markkinointipäällikkö Sini Memonen.
Totuttua makua voi olla vaikea muuttaa, mutta aina ei ole tarpeenkaan: tilli ja kala kun sopivat erinomaisesti yhteen.
– Jos haluaa saada perinteisiä makuja esiin esimerkiksi kalakeitossa, niin silloinhan tilli on oleellinen osa kokonaisuutta. Kylmien kalaruokien maustajana tilli on klassikko, Memonen sanoo.
– Graavilohenkin voi maustaa monin eri tavoin, mutta perinteisin ja monien mielestä se ainoa oikea on tillillä maustettu graavilohi. Tillinvarsia kannattaa muuten vähän vääntää, niin niistä irtoaa paremmin makua antavaa mehua, Hätälän tuotekehittäjä, keittömestari Jarmo Ojala vinkkaa.
Testaa uusia yrttisuosikkeja
Jos kuitenkin kaipaa uutta twistiä perinteisiin kalaruokiin, yrtit ovat helppo keino säätää makumaailmaa. Turvallinen askel on kokeilla muita jo tuttuja perusyrttejä eli esimerkiksi persiljaa, lehtipersiljaa tai ruohosipulia. Lisää kokeilemisen arvoisia yrttejä löytyy yrttimaailman tuoreemmista tulokkaista.
– Valkosipuliruoho toimii mainiosti kalan kaverina tai kalan kanssa nautittavissa kastikkeissa. Myös aasialaisesta keittiöstä tutumpi korianteri toimii hienosti kalan kanssa. Oregano ja rakuuna maustavat hienostuneesti esimerkiksi uunikalaa. Timjamia voi kokeilla ranskalaiseen tyyliin tehdyssä kalakeitossa, Memonen listaa.
– Kokeilut voi aloittaa yrtti kerrallaan, niin oman maun mukaiset löytyvät helpoiten. Kaloista punalihaiset eli rasvaisemmat lohi ja kirjolohi kestävät vahvempaa maustamista. Vaalealihaisille kaloille, kuten kuhalle, sopivat parhaiten esimerkiksi persilja ja ruohosipuli. Toki vahvempiakin yrttejä voi käyttää, kunhan huolehtii, että yrtit korostavat kalan makua eivätkä peitä sitä, Ojala neuvoo.
Monia makuja yrttejä miksaamalla
Jos tuntuu, että kaikki yrtti + kala -yhdistelmät on jo koettu, kannattaa testata erilaisia minttuja. Vahvanmakuinen minttu sopii esimerkiksi kalan graavaamiseen. Samoin maultaan vahva salvia taas taittaa hyvin lohen rasvaisuutta. Kun omat perinteiset tai uudenlaiset suosikkiyrtit ovat löytyneet, niitä voi ja myös kannattaa yhdistellä.
– Makupareiksi sopii hyvin saman kategorian yrtit eli esimerkiksi välimerelliset yrtit oregano ja meirami tai salvia ja lehtipersilja. Etnisistä mauista voi yhdistää hyvin korianteria ja valkosipuliruohoa. Kannattaa kokeilla rohkeasti, Memonen kannustaa. – Jos kynnyksenä on useamman eri yrttiruukun hankkiminen eikä ehkä muutenkaan tiedä, mistä lähtisi liikkeelle yhdistelyssä, Järvikylän Kalamix on hyvä vaihtoehto. Se on nimensä mukaisesti suunniteltu kalaruokien maustamiseen ja sisältää perinteisen tillin sijaan lehtipersiljaa ja valkosipuliruohoa.
Vältä virheet yrttien käytössä
Kalaruuan makuun ei vaikuta pelkästään se, mitä yrttejä käyttää. Tärkeää on sekin, miten niitä käyttää.
– Pehmeämpilehtisiä tuoreyrttejä ei kannata lisätä ruokaan liian aikaisin kypsennysvaiheessa. Maku säilyy parhaiten, kun yrtti lisätään valmistuksen loppuvaiheessa. Poikkeuksen sääntöön tekevät vahvavartiset ja -lehtiset yrtit, kuten rosmariini. Niitä voi haudutella pitkäänkin ja korkeammassa lämmössä, ja maku silti vain paranee, Memonen kertoo.
– Harva yrtti kestää kovaa käsittelyä, poikkeuksena ehkä kähärälehtinen persilja. Silppuaminen usein tuhoaa yrtin värin ja rakenteen. Esimerkiksi tilli, basilika ja minttu kannattaa nyppiä kasoiksi, jotka leikataan haluttuun karkeuteen terävällä veitsellä kertaviilloin, Ojala opastaa.
Kalaruokaa voi maustaa sekä tuoreilla että kuivatuilla yrteillä. Tuoreissa yrteissä on kuitenkin etuja, joita kuivamausteista puuttuu – etuja, joista Yrttiviikon kunniaksi kannattaa nauttia.
– Tuoreessa yrtissä on aina syvempiä ja rikkaampia makuja kuin kuivatussa yrtissä. Myös monet hiven- ja ravintoaineet ovat tuoreyrtissä tallessa. Lisäksi tuoreyrtti koristaa ruoat vihreydellään raikkaasti, Memonen huomauttaa.
Tutustu Järvikylän Kalamixiin
Yrttimaidossa haudutettuja kuhafileitä
Valkoviinikastiketta ja lehtikaali-basilika-agnolotit
Bocuse D’Or kisan innoittamana valmistimme Hätälän ja Fredmanin kanssa upean Bocuse-henkisen reseptin kaikille innokkaille kotikokeille. Reseptissä raaka-aineina Hätälän maukkaat kuhafileet ja maut täydentää Järvikylän yrtit. Valmistus onnistuu myös Fredmanin kätevässä Eko Paistopussissa.
Huippukokkien arvoisessa kalareseptissä kuhafileet kypsyvät lempeästi yrttimaidossa, ja ne tarjoillaan itsetehtyjen agnolottien eli tuorepastaraviolien kera. Näyttävän ja herkullisen kala-aterian kruunaa hienostunut valkoviinikastike. Kokeile kuhareseptiä juhlan kunniaksi tai nautiskele kiireettömästä ruuanlaitosta viikonloppuna!
Kuhafileet ja yrttimaito:
4 kpl nahattomia ja ruodottomia Hätälän kuhafileitä
7 dl rasvaista maitoa
2 tl suolaa
2 salottisipulia viipaloituna
mustapippuria myllystä
pari lastua sitruunan kuorta, vain keltainen osa (pese sitruunat huolellisesti)
muutamia varsia esimerkiksi timjamia, salviaa, oreganoa (Järvikylän Provencen yrtit)
Agnolotit eli tuorepastaraviolit:
250–270 g pastajauhoja
¼ tl suolaa
2 kananmunaa
3 kananmunan keltuaista
1 rkl oliiviöljyä
(sahramia)
Täyte:
1 ruukku Järvikylän Isoa Lehtikaalta
hienonnettuna
1 pieni (40 g) salottisipuli, hienonnettuna
2 rkl oliiviöljyä
1 murskattu valkosipulinkynsi
1/2 ruukkua tuoretta Järvikylän Basilikaa, suikaleina
(raastettua sitruunan kuorta)
20 g raastettua Parmesanjuustoa
250 g Ricotta-juustoa
Valkoviinikastike:
50 g hienonnettua salottisipulia
1 timjaminoksa
½ laakerinlehteä
1 dl kuivaa valkoviiniä
3 dl kalalientä
2 dl kuohukermaa
Valmista ensin agnolotit eli tuorepastaraviolit. Laita kaikki ainekset teholeikkuriin ja anna pyöriä, kunnes taikina on tasaisesti sekoitettu. Siirrä taikina jauhotetulle leivinpöydälle ja alusta taikinaa, kunnes se on tasaista ja pehmeää. Lisää tarvittaessa muutama tippa vettä. Kääri taikina kelmuun ja anna levätä jääkaapissa vähintään 30 minuuttia.
Voit sekoittaa taikinan myös käsin. Levitä jauhot leivinpöydälle, tee keskelle kuoppa ja lisää muut aineet. Sekoita nestemäisiin aineisiin jauhoja vähän kerrallaan. Jatka kunnes kaikki aineet ovat sekaisin ja taikina sileää.
Valmista agnolottien täyte. Kuullota sipuli öljyssä, kunnes se on kypsää. Lisää lehtikaali sekä valkosipuli ja kuullota 1 minuutti. Jäähdytä seos. Sekoita loput ainekset joukkoon. Siirrä täyte kertakäyttöiseen pursotinpussiin.
Leikkaa pastataikina neljään osaan ja kauli pastataikina pitkäksi tasaiseksi ja ohueksi levyksi. Jos käytät pastakaulintakonetta, käy koneen kaikki valssauspaksuudet läpi. Pursota rivi täytettä levyn alareunaan, voitele pitkittäin täytteen vierestä ja käännä reuna noin 5 mm täytteen yli. Leikkaa sitten taikinapyörällä pitkittäin saumakohdasta, jolloin saat suljetun “tuubin”. Purista tanko yksittäisiksi ravioleiksi peukalolla ja etusormella.
Leikkaa raviolit irti toisistaan välien kohdalta taikinapyörällä. Nosta valmiit raviolit jauhotetun keittiöpyyhkeen päälle.
Valmista kastike. Laita sipulit, timjami, laakerinlehti ja viini kastikekasariin ja keitä kokoon 1/3. Lisää liemi ja keitä kokoon. Lisää kerma ja keitä kokoon, kunnes kastike hieman sakenee. Poista timjami ja laakerinlehti. Vatkaa kylmä voi joukkoon. Mausta ja viimeistele sauvasekoittimella tai tehosekoittimella kuohkeaksi. Tarkista maku.
Kiehauta yrttimaidon ainekset. Anna liemen maustua.
Kun olet valmis tarjoamaan annokset, kiehauta yrttimaito ja nosta kuhafileet kasariin. Siirrä kasari pois lämmönlähteeltä ja anna kypsyä nk. jäähtyvässä liemessä. Kypsän kalan sisälämpötila on noin 42–50°C.
Voit kypsentää kuhafileet myös Fredman Ekopaistopussissa. Vähennä tällöin maidon ja suolan määrää ¼, sulje pussi huolellisesti ja nosta uunivuoan kanssa kuumaan uuniin. Pussiin muodostuva höyry kypsentää kalan lempeästi.
Keitä ravioleja suolalla maustetussa vedessä 2 minuuttia, ja nosta siivilällä liinan kautta kuumille lautasille.
Kiehauta kastike ja kuohkeuta se pikasekoittimella. Nosta kalat varovasti lastalla puhtaan keittiöliinan tai paperin kautta lautasille.
Valele kuumaa kastiketta kalojen ja pastan päälle. Koristele annos yrteillä. Tarjoa lisukkeena pieniä haudutettuja kevätvihanneksia.