Pallobasilika – Kausituote

Pallobasilika – Kausituote

Rakastatko basilikaa? Testaa myös pienilehtistä, pallomaiseksi kasvavaa serkkua! Pallobasilikan maku on hieman voimakkaampi kuin tavallisen basilikan. Saksi lehtiä ja versoja kuin kasvustoa trimmaten ja käytä yrttisatoa tavallisen basilikan tapaan. 

Pallobasilika on kesän kausituote: saatavilla touko–elokuussa.

Pallobasilikan käyttö

Näyttävä pallobasilika on ihana myös tuliaisena ja keittiön kaunistajana. Pienet lehdet sopivat loistavasti ruokien koristeluun ja kaikkeen mihin tavallinenkin basilika – esimerkiksi tomaatin ja valkosipulin makupariksi. 

Tuore basilika kannattaa lisätä lämpimiin ruokiin vasta aivan kypsennyksen loppuvaiheessa. Katso reseptit.

Keitot: Lisää basilikaa silputtuna tai käytä kasvissosekeitoissa. Sopii erinomaisesti esimerkiksi tomaattipohjaisiin keittoihin.

Pastat: Silppua basilikaa tomaattisiin tai kermaisiin pastakastikkeisiin ja koristele annokset kokonaisilla lehdillä.

Kastikkeet: Tee pestoa tai muuta yrttikastiketta, pariksi sopii esimerkiksi minttu tai persilja. Kokeile myös mainiota tuorekastiketta sitruunan, valkosipulin ja hyvän oliiviyrtin kanssa. Lisää basilika lämpimiin kastikkeisiin aivan kypsennyksen loppuvaiheessa tai valmiiseen ruokaan.

Pizzat: Koristele valmis pizza tuoreilla basilikan lehdillä. 

Salaatit: Basilikan lehdet kuuluvat klassiseen tomaatti-mozzarellasalaattiin. Käytä muissakin salaateissa tuomaan lempeää, yrttistä makua.

Jälkiruoat: Mansikka ja basilika ovat mainiot kumppanit. Yhdistä niitä esimerkiksi kakuissa, smoothiessa tai vaikkapa jäätelössä. 

Kurkkaa basilikanvihreät hävikkivinkit.

Kasvatettu paperiruukussa Joroisissa. Kierrätä juuripaakku biojätteenä ja kääre muovina. Kuljetuslaatikkomme ovat kartonkisia.

Säilytys

Pallobasilika on kylmänarka, joten huolehdi, että se ei altistu kauppamatkan aikana kylmälle. Lämmön lisäksi tarvitaan tasaista kosteutta ja valoa. 

  1. Lämpötilan tulee pysyä yli +8 asteessa vuorokauden ympäri. 
  2. Pallobasilika on arka vedolle, joten älä sijoita sitä liian lähelle ikkunaa varsinkaan vuoden kylmimpinä kuukausina.
  3. Laita basilikan taimi vesilasiin ja kastele säännöllisesti. Juuret eivät saa seistä koko ajan vedessä, mutta yrtti ei saa päästä missään vaiheessa kuivahtamaankaan. 
  4. Basilika tarvitsee runsaasti valoa, mutta vältä paahtavaa aurinkoa.

Jäikö pallobasilikaa yli?

Herkuttele pallobasilikalla leivän päällä, täytetyissä leivissä ja salaateissa. Käytä myös yrttipestoissa tai -kastikkeissa. Tee yrttiöljy basilikasta, oliiviöljystä ja valkosipulista: aja ainekset hienoksi monitoimikoneessa ja mausta mustapippurilla ja suolalla. 

Pakastaminen: Pallobasilikan lehdet mustuvat kylmästä. Voit kuitenkin pakastaa basilikasilpun veden tai öljyn kera jääpalamuoteissa, pestona tai yrttiöljykastikkeena. 

Kuivaus: Basilikan lehtiä voi kuivata huoneenlämmössä leivinpaperille leviteltynä. Tai ripusta nippu alassuin kuivumaan valolta suojattuun paikkaan. Säilytä kuivattu basilika ilmatiiviissä purkissa. Kuivattuna maku on miedompi kuin tuoreena.

image_printTulosta
2024-10-17T09:05:39+00:00

Haku

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Uusimmat sisällöt