Salvia

Salvia

Salvia eli ryytisalvia on alun perin ollut rohdoskäytössä ja kasvanut mm. luostareiden yrttitarhoissa. Tieteellinen nimi Salvia officinalis viittaa latinan sanaan salvare, mikä merkitsee parantamista. 

Mausteyrttinä salvian maku on voimakas, karvas ja vähän kamferinen. Maku juontuu eteerisistä öljyistä, joita salviassa on runsaasti. Salviaa kannattaa lisätä ruokaan maltillisesti, sillä voimakkaana yrttinä se voi maustaa jopa liikaa ja peittää ruoan vivahteita. Sopivasti käytettynä se on kuitenkin yrttien aatelia.

Salvian käyttö

Salvia kestää kuumennusta ja sen voi lisätä jo hyvissä ajoin kokkaillessa. Inspiraatiota saat resepteistä.

Kanaruoat: Salvia on klassinen mausteyrtti kananlihalle. Käytä fileiden marinointiin tai lisää kastikkeeseen. 

Liharuoat: Salvia sopii oikeastaan mille vain lihalle, myös lihapulliin. Sen voimakas maku on loistava sianlihalle, lampaalle ja riistalle, sillä se lieventää rasvaisen makua ja korostaa lihaisuutta. Käytä salviaa marinadissa, tai tee salvia-voikastike tai oliiviöljyn kera yrttiöljy. Mausta salvian lehdillä myös pitkään haudutettavia lihapatoja. 

Pasta: Italialainen salvia-voipasta on klassikko. Freesaa pannulla voissa salviaa ja valkosipulia, lisää sulatettua voita, keitetty pasta ja mausta parmesaanilla, suolalla ja pippurilla.

Perunat: Mausta keitetyt perunat sulatetulla voilla, johon lisäät salviaa. Yksinkertainen herkku vaikka liharuoan lisäkkeeksi. 

Yrttitee: Käytä salviaa lämmittävänä yrttiteenä sellaisenaan tai timjamin ja sitruunan kera.

Katso myös hävikkivinkit.

Kasvatettu paperiruukussa Joroisissa. Kierrätä juuripaakku biojätteenä ja kääre muovina. Kuljetuslaatikkomme ovat kartonkisia.

Salvian säilytys

  1. Salvia säilyy hyvänä jääkaapin vihanneslokerossa omassa pakkauksessaan, jolloin taimipotti pysyy kosteana ja lehdet napakkana. 
  2. Jos yrtti nuupahtaa, laita yrttipotti vesilasiin ja lisää pohjalle vettä, jolloin juuret imevät vettä ja kasvi virkistyy. 

Jäikö salviaa yli?

Salviasipsit: Tee salviasta friteeraamalla tai uunipellillä sipsejä. Rapsakoita salviasipsejä voi ripotella keiton tai ruoan päälle tai herkutella sellaisenaan. 

Salviaöljy: Hurauta salviasta ja hyvästä oliiviöljystä salviaöljyä. Käytä ruoanvalmistuksessa tai sellaisenaan lihan päälle. 

Pakastaminen: Salviaa voi pakastaa sellaisenaan. Lehtien koostumus ja maku säilyy hyvin. 

Kuivaus: Salvian lehtiä voi myös kuivata erityisesti teekäyttöön. Kuivaaminen muuttaa makua vähän. Säilytä kuivatut lehdet ilmatiiviissä purkissa, valolta suojattuna.

image_printTulosta
2024-10-17T09:10:32+00:00

Haku

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Uusimmat sisällöt