”Pieni basilika muuttaa merellisen annoksen välimerelliseksi”, sanoi MasterChef-tuomari Helena Puolakka. Juuri siitä yrttiviikossa on kyse: tuoreilla yrteillä lisäät ruoan herkullisuutta helposti.
30 erilaista yrttiä Järvikylästä
Alla näet muutaman meidän yrteistämme ja jokaisesta neljä reseptimaistiaista. Testaa esimerkiksi korianterin maustama lohi-broccoliini Green Goddess tai rosmariinin säväyttämä superhelppo cacio e pepe -pasta.
Poimi yrttiviikon iloksi myös makeat reseptit tai kurkkaa Järvikylän kaikki yrtit.
Lehtipersilja
Sopii kaikkeen mihin peruspersiljakin, mutta maku on vahvempi ja syvempi. Toisaalta suutuntuma on kähäräistä persiljaa softimpi.
Korianteri
Itämaisen ruoan ja tex-mexin perusmauste syventää ruoan makuja ja leikkaa tiukinta tulisuutta. Herkuttele myös makeiden hedelmien kera!
Rosmariini
Havumaisen tuoksuva rosmariini on aromikas lihan marinoija ja keittojen maustaja. Se antaa luonnetta myös uuniperunoihin ja -omenoihin.
Basilika
Vuoden 2024 HeVi on kotikokin bestis: se sopii lähes jokaiseen ruokaan ja ihana tuoksu tuntuu jo yhdestä lehdestä.
Minttu
Raikas minttu on muutakin kuin lampaan maustaja – käytä leivontaan, juomiin ja jälkiruokiin! Seikkailumieltä ruokkivat Aasian minttu ja vahva minttu.
Thaibasilika
Perusbasilikaa voimakkaampi ja aromikkaampi kaveri kestää kuumentamisen esim. nuudeliruokiin. Maussa on makeutta, anista ja kanelia.
Oregano
Unohda kuivatun pizzamausteen maku – tuore oregano on toista maata! Erityisen hyvin se sopii italialaisen, kreikkalaisen ja meksikolaisen keittiön mausteeksi.
Herkkuja yrteistä
Kakun tai välipalajuoman piristävä makulisä on usein vain lehdestä kiinni. Pidä keittiössäsi aina jotain vihreää!
Katso lisää reseptejä Järvikylästä
Yrttien kotikasvatus
Kevään valo kutsuu nauttimaan yrteistä pitkän kaavan mukaan. Istuta siis kaupasta tuotu yrtti alustavasti sisälle odottamaan ja siirrä kesällä kasvimaalle tai parvekkeelle. Katso istutus- ja kasvatusvinkit sekä lajikkeiden erityispiirteet tillistä sitruunamelissaan ja vetristä viherpeukalosi!