Lipstikka
Lipstikan maku on voimakas, umaminen ja se tuo mieleen lihaliemen, lihakeiton tai sellerin. Hienoa yrttiä käytetäänkin teollisen lihaliemen tai liemikuution korvaajana. Lipstikka eli liperi on suosittu keittojen ja liharuokien mauste. Ennen vanhaan sitä pidettiin myös lemmenrohtona – lopputuloksena tuli ainakin mitä mainioin ateria!
Lipstikan käyttö
Lipstikalla on napakat ja yrtiksi melko kovat lehdet, joten se kestää kuumennusta esimerkiksi pataruoissa. Voit lisätä lipstikan ruokaan jo valmistusvaiheessa. Kurkkaa reseptit.
Kastikkeet ja marinadit: Lisää lipstikkaa liharuokien kastikkeisiin ja marinadeihin. Lipstikasta voi myös tehdä pestoa. Maku on voimakas.
Kananmunaruoat: Lisää frittattaan, piiraiden täytteisiin ja munakkaisiin.
Keitot: Lipstikalla voi korvata liemikuution ja vähentää suolan käyttöä. Herkuttele myös perunaisella lipstikkakeitolla!
Salaattikastike: Lisää pähkinäiseen öljyyn hienonnettua lipstikkaa ja saat maukkaan kastikkeen salaatille.
Jälkiruoat: Lipstikkaa ei heti miellä jälkiruokien yrtiksi, mutta lipstikkajäätelö yllättää iloisesti. Sekoita tehosekoittimen avulla jäätelöön hienoksi silputtua lipstikkaa – ja nam!
Katso myös hävikkivinkit.
Kasvatettu paperiruukussa Joroisissa. Kierrätä juuripaakku biojätteenä ja kääre muovina. Kuljetuslaatikkomme ovat kartonkisia.
Säilytys
- Säilytä lipstikka jääkaapin vihanneslokerossa omassa pakkauksessaan, jolloin taimipotti pysyy kosteana ja lehdet napakkana.
- Jos yrtti nuupahtaa, voit laittaa yrttipotin vesilasiin ja lisätä pohjalle vettä.
Lipstikka-reseptit
Jäikö lipstikkaa yli?
Valmista mainiota lipstikkasuolaa, joka antaa makua ruokaan kuin ruokaan.
Pakastaminen: Pakasta lipstikkaa rasiassa tai uudelleen suljettavassa pussissa. Pakastetun lipstikan maku vastaa tuoretta.
Kuivaus: Vahva maku kestää kuivaamista; aromi tuntuu jopa voimakkaammalta ja tiiviimmältä. Kuivaa lipstikkaa leivinpaperille leviteltynä kuivassa, ilmavassa paikassa tai kuivurilla.