Hauska salaattikakku on ruokaisampi kuin salaatti ja raikkaampi kuin voileipäkakku. Kerroksissa on pehmeää jogurttileipää, lohitahnaa ja raikkaita Järvikylän nuoret lehdet -salaatteja. Parantava ruoka -blogin Sanna Hiltusen tekemällä ohjeella onnistuu myös vegaaninen salaattikakku.

10 annosta | (maidoton, vegaaninen)

Jogurttileipä:

Juuri:
2 dl lämmintä vettä (42 °C)
1 ps kuivahiivaa
2 dl sämpyläjauhoja

Taikina:
1 rkl hunajaa (tai siirappia vegaaniseen)
1 tl suolaa
3-4 dl sämpyläjauhoja
125 g (maidotonta) paksua jogurttia
2 rkl öljyä

Lohitahna (tai porkkala-kasvistahna):

150 g graavilohta (tai porkkalaa vegaaniseen, ohje alla)
1 punainen paprika
4 cm pala kurkkua
½ ruukku Järvikylän ruohosipulia
400 g (maidotonta) tuorejuustoa
suolaa
mustapippuria
1 tl raastettua sitruunankuorta

Porkkala:
3 isoa porkkanaa
vettä
2 tl savusuolaa tai muuta suolaa, keitinveteen

Porkkalan marinadi:
1 rkl öljyä
1 rkl vaahterasiirappia tai sokeria/hunajaa
2 rkl valkoviinietikkaa
1 tl nestemäistä savuaromia (esim. Poppamies)
2 tl kuivattua tilliä tai 1–2 rkl tuoretta
1 tl sitruunapippuria
suolaa

Lisäksi:

3 pussia Järvikylän Maukas tai Raikas -salaattisekoitusta

koristeluun: kirsikkatomaatteja, sitruunaviipaleita, kurkkua ja punasipuli kukaksi (ohje täällä)
20 cm irtopohjavuoka

Tee ensin lohi- / porkkala-kasvistahna:

Leikkaa lohi (tai porkkala, ohje alla), paprika ja kurkku pieneksi kuutioiksi. Hienonna ruohosipuli. Sekoita kaikki ainekset yhteen ja mausta suolalla, mustapippurilla ja sitruunankuorella. Nosta jääkaappiin tekeytymään leivän teon ajaksi.

Porkkala: Kuori ja siivuta porkkanat hyvin ohuiksi viipaleiksi esimerkiksi juureskuorimella. Kiehauta vesi ja suola. Siirrä kattila sivuun, lisää porkkanat ja laita kansi päälle. Anna tekeytyä noin 10 minuuttia. Valuta ja kuivaa porkkanat, laita ilmatiiviiseen astiaan. Sekoita marinadin ainekset, kaada porkkanoille, kääntele hyvin, sulje kansi tiiviisti ja siirrä jääkaappiin vähintään yöksi. Maku syvenee jos maltat antaa porkkaloille vuorokauden aikaa. Säilytä porkkala jääkapissa.

Jogurttileipä: 

Sekoita juuren ainekset keskenään ja anna tekeytyä kuumassa vesihauteessa 20 minuuttia. (Laita esim. tiskialtaaseen hieman kuumaa vettä ja juuriastia veteen.) 

Kun juuri on turvonnut ja kuplii, sekoita joukkoon hunaja, suola, osa jauhoista ja jogurtti. Alusta taikinaan loput jauhot käsin vaivaten. Lisää loppuvaiheessa öljy. Taikina on valmis, kun se alkaa irrota kulhosta ja käsistä. 

Pingota 20 cm irtopohjavuokaan leivinpaperi. Lusikoi taikina vuokaan ja kohota lämpimässä paikassa (esim. uunissa jossa valo päällä) 30-40 minuuttia. Paista 200 asteisessa uunissa noin 30-40 minuuttia. Anna jäähtyä.

Kokoa kakku tarjoilupäivänä:

Leikkaa jäähtyneestä leivästä kansi pois ja sitten leipä pitkittäin kolmeen samankokoiseen palaan. Palojen on oltava tasaisia, jotta kakku ei keikahda. Voit käyttää apuna kakkuleikkuria: paina leikkuukohdat leipään joka puolelta ja leikkaa veitsellä.

Laita sitten pohjapala takaisin irtopohjavuokaan. Lusikoi sen päälle kolmasosa lohi-/porkkalatahnasta. Levitä tahnan päälle reilusti jääsalaattia. 

Nosta päälle toinen leipä, lohi-/porkkalatahnaa ja reilusti romainea. Nosta päälle kolmas leipä, lohi-/porkkalatahnaa ja reilusti Maukas-salaattisekoitusta. 

Koristele kakku esim. kirsikkatomaateilla, sitruunaviipaleilla, kurkulla ja sipulikukalla. Irrota vuoan reunus ja tarjoa heti. Kakku ei kestä säilytystä, joten se kannattaa koota tarjoilupäivänä. Kakku on paras leikata terävällä veitsellä kakkulapion sijaan.

Kokoa salaatti: 

Kokoa salaattivadille tai reunalliselle tarjottimelle nuoret lehdet, paahdetut porkkanat, paahdetut saaristolaisleivät, päärynät, paahdetut mantelit sekä granaattiomenan siemenet.

Sekoita salaatinkastikkeen ainekset keskenään ja tarjoa salaatin kanssa.

image_printTulosta