Maistuva ja näyttävä juhlapaisti hurmaa niin itsenäisyyspäivän juhla-ateriana kuin joulupöydässä kinkun vaihtoehtona tai kalakattauksen kruununa. Yrttinen tuorejuustotäyte ja yrttikuorrute viimeistelevät laadukkaan lohifileeen juhlapöydän kruunuksi.
Hätälä & Järvikylä Juhlapaisti
1 kpl Hätälän lohifileetä (n. 1 kg)
8–10 g suolaa (1,5–2 tl)
mustapippuria myllystä
Yrttinen tuorejuustotäyte
200 g tuorejuustoa
1/2 ruukku Järvikylän Lehtipersiljaa ja
1/2 ruukku Järvikylän Valkosipuliruohoa tai Järvikylän Ruohosipulia
TAI 1 rasia Järvikylän Kalamix
1 sitruunan kuoriraaste (vain keltainen osa)
hienoksi raastettua, tuoretta piparjuurta, noin 1 rkl tai maun mukaan
1/4 tl mustapippuria myllystä ja ripaus suolaa
Yrttikuorrute pinnalle
25 g vaaleita korppujauhoja
25 g paahdettua sipulirouhetta
10 g eli noin ½ ruukkua tuoretta Järvikylän Lehtipersiljaa
10 g eli noin ½ ruukku tuoretta Järvikylän Valkosipuliruohoa tai Järvikylän Ruohosipulia
Lisukkeeksi esimerkiksi rosollia ja keitettyjä perunoita tai perunamuusia.
Koristeeksi granaattiomenan siemeniä ja yrttejä.
Valmistus
- Pyydä kauppasi kalaosaston myyjää poistamaan lohifileestä nahka, tai poista se itse. Mausta filee molemmin puolin suolalla ja pippurilla.
- Valmista yrttikuorrute: Laita korppujauhot ja paahdettu sipuli tehosekoittimeen tai monitoimikoneeseen ja lisää yhtä paljon tuoretta valkosipuliruohoa tai ruohosipulia ja lehtipersiljaa. Anna koneen pyöriä, kunnes muodostuu tasaisen vihreä yrttikuorrute.
- Tee yrttinen tuorejuustotäyte sekoittamalla hienonnetut yrtit, mausteet ja tuorejuusto tasaiseksi tahnaksi.
- Laita leivinpaperi työlaudalle. Nosta filee työlaudalle paperin päälle ”lihapuoli” ylöspäin. Tee kaksi viiltoa fileeseen poikittain, niin että voit laskostaa fileen kolmeen kerrokseen. Käännä filee varovasti ympäri ”nahkapuoli” ylöspäin.
- Levitä täytettä (noin 1/3 osa) keskimmäiselle osalle. Käännä pyrstöosa edellisen päälle. Lisää toiset 1/3 täytettä, ja käännä toinen pää täytteen päälle.
- Levitä loppu täyte paistin pinnalle. Ripottele kuorrutus pinnalle, siirrä paisti uunipellille ja paista +200 °C:ssa uunissa noin 10 minuuttia, kunnes pinta on saanut hieman väriä. Laske tämän jälkeen uunin lämpö +90–100 °C:een ja kypsennä paistia jäähtyvässä lämmössä noin 15–20 minuuttia. Mehukkaan paistin sisälämpötila on noin +50–55 °C.
Jos haluat varmasti täysin kypsän paistin, odota kunnes mittari näyttää +60–65 °C. - Anna paistin hieman jäähtyä ja nosta se sitten tarjoiluastiaan leivinpaperin ja ison paistolastan avulla.