Valkosipuliruoho
Valkosipuliruoho tunnetaan myös kiinansipulin nimellä. Se tuo mieleen ruohosipulin, mutta lehdet ovat litteät ja maistuvat valkosipulilta. Voit mainiosti maustaa sillä ruokia, joihin käyttäisit muuten valkosipulia tai ruohosipulia.
Valkosipuliruohon käyttö
Valkosipuliruoho sopii makupariksi esimerkiksi kasviksille ja kanalle. Silppua yrtti tuoreeltaan ruokaan, yhdistä kastikkeiksi tai hurauta vaikkapa valkosipuliseksi pestoksi. Tuoksuttele reseptejä!
Kastikkeet: Käytä valkosipuliruohoa kermaviilin, majoneesin tai jogurtin kanssa dippinä tai kastikkeena. Hyvän öljyn kanssa siitä saa mainiota pestomaista kastiketta tai gremolataa, johon sitä voi lisätä persiljan kanssa.
Peruna: Mausta valkosipuliruoholla perunamuusi tai lorauta keitettyjen perunoiden joukkoon valkosipuliyrtillä maustettua voisulaa.
Salaatit: Vahva yrtti tuo pikantin lisän vihersalaatteihin ja vaikkapa perunasalaattiin.
Kurkkaa myös hävikkivinkit.
Kasvatettu paperiruukussa Joroisissa. Kierrätä juuripaakku biojätteenä ja kääre muovina. Kuljetuslaatikkomme ovat kartonkisia.
Säilytys
- Valkosipuliruoho säilyy hyvänä jääkaapin vihanneslokerossa omassa pakkauksessaan, jolloin taimipotti pysyy kosteana ja lehdet napakkana.
- Jos yrtti nuupahtaa, voit laittaa yrttipotin vesilasiin ja lisätä pohjalle vettä, jolloin juuret imevät vettä ja kasvi virkistyy. Älä anna juurten kuitenkaan seistä jatkuvasti vedessä, jotta herkät juuret eivät mätäne.
- Silppua yrtti pakastimeen.
Valkosipuliruoho-reseptit
Jäikö valkosipuliruohoa yli?
Käytä viimeiset varret voileivälle, lisää voin sekaan maustevoiksi tai tee yrttilevitettä.
Pakastaminen: Pakastaminen säilyttää valkosipuliruohon maun ja rakenteen hyvin. Silppua uudelleen suljettavaan pussiin tai rasiaan ja käytä kuten tuoretta yrttiä. Lisää mieluiten kypsennyksen loppuvaiheessa tai valmiin ruoan päälle.
Kuivaus: Valkosipuliruohon voi kuivata, mutta maku muuttuu tympeämmäksi eikä ole enää yhtä raikas ja aromaattinen kuin tuoreessa yrtissä.