Persilija
Tuttua kähäräpersiljaa käytetään monissa ruokakulttuureissa. Persilja sopiikin todella monenlaisten ruokien maukkaaksi makulisäksi ja koristeluun. Persiljan raikas maku toimii hienosti esimerkiksi mintun, sipulin, valkosipulin ja sitruunan kanssa.
Persiljan käyttö
Keitot ja pataruoat: Persilja maustaa lihaisat padat ja muodostaa erityisen hyvän makuparin tomaattipohjaisille keitoille ja padoille. Lisää hienonnettuna kypsennyksen loppuvaiheessa tai kruunaa annos persiljasilpulla.
Salaatit: Persilja maustaa vihersalaatit ja sopii hyvin myös kurkun ja tomaatin kanssa.
Pestot, kastikkeet, salsat ja tahnat: Saat maukkaan peston, kun korvaat basilikan persiljalla. Aja hienoksi persiljaa, valkosipulia, pinjan- tai auringonkukansiemeniä ja oliiviöljyä. Raasta sekaan vielä parmesaania. Nauti persiljapestoa pastan tai grilliruoan kanssa tai sipaise hyvälle leivälle.
Kasvisruoat: Lisäile persiljaa reippaasti kasvisruokiin – yhdistä esimerkiksi porkkanan ja perunan kanssa.
Leivät ja piiraat: Persilja maustaa erilaiset yrttileivät ja sämpylät. Lisää leipä- tai sämpylätaikinaan ja leivo tuttuun tapaan. Persilja sopii myös piiraiden täytteeseen.
Smoothiet: Persilja raikastaa vihersmoothiet yhdessä omenan, pinaatin ja sitruunan kanssa.
Katso myös hävikkivinkit persiljalle!
Kasvatettu paperiruukussa Joroisissa. Kierrätä juuripaakku biojätteenä ja kääre muovina. Kuljetuslaatikkomme ovat kartonkisia.
Persiljan säilytys
- Persilja säilyy hyvänä jääkaapin vihanneslokerossa omassa pakkauksessaan, jolloin taimipotti pysyy kosteana ja lehdet napakkana.
- Jos persilja nuupahtaa, laita yrttipotti vesilasiin ja lisää pohjalle vettä.
- Voit myös istuttaa persiljan ruukkuun yrttimultaan ja kasvattaa ikkunalaudalla.
Persilja-reseptit
Jäikö yrttiä yli?
Tee lopusta persiljasta ja öljystä yrttikuutioita jääpalamuotissa. Jäädytä ja siirrä pussiin tai rasiaan ja käytä kun tekee mieli.
Persiljasta ja voista saat myös maukasta persiljavoita, jota voi käyttää yrttivoina leivällä tai vaikkapa pihvin tai kananfileen päällä.
Persilja sopii myös hävikkipestoon, johon voit hyödyntää muitakin yrttejä. Käytä persiljaa myös sosekeittoihin, joihin voit upottaa vaikka mitä kasviksia ja juureksia.