Korianteri

Korianteri

Korianteri on tuttu Lähi-idän ja Aasian keittiöiden mauste, mutta se vie makumatkalle myös Meksikoon. Aromi on voimakas ja persoonallinen.

Korianterin maku jakaa mielipiteitä, joten miksi korianteri maistuu saippualle monien mielestä? Kyse on osin perimästä: taustalla voi olla muunnos kromosomin 11 geenissä OR6A2, joka ohjaa kykyä aistia aldehydiyhdisteitä. Osin kyse voi olla tottumuksesta – kannattaa siis uskaltaa maistaa!

Korianterin käyttö

Pehmeälehtinen korianteri säilyttää parhaiten arominsa, kun lisäät sen vasta kypsennyksen lopussa tai valmiiseen ruokaan. Poimi reseptit inspiraatioksi!

Salaatit: Korianteri maustaa kurkusta, tomaatista ja punasipulista tehdyt Lähi-idän maiden salaatit; lisää tilkka limen tai sitruunan mehua. 

Salsat: Korianteri loistaa tomaattisalsassa ja vihreässä salsa verde -tyyppisessä salsassa. Silppua korianteri hienoksi tai surauta pestomaiseksi tahnaksi. 

Curryt, keitot ja wokit: Intialaiset ja thaimaalaiset ruoat sykähdyttävät korianterin maulla. Parina voi olla chiliä, sitrusta tai lempeää kookoskermaa. 

Kasvisruoat: Yhdistä korianteri paahdettuihin kasviksiin, kuten kukkakaaliin ja porkkanaan. Bravuurina mm. porkkanakeitto! Ripottele myös kasvisquesadilloihin, burritoihin ja tacoihin.  

Katso myös hävikkivinkit.

Kasvatettu paperiruukussa Joroisissa. Kierrätä juuripaakku biojätteenä ja kääre muovina. Kuljetuslaatikkomme ovat kartonkisia.

Säilytys

  1. Säilytä korianteri jääkaapin vihanneslokerossa omassa pakkauksessaan, jolloin taimipotti pysyy kosteana ja lehdet napakkana. 
  2. Jos korianteri nuupahtaa, laita yrttipotti vesilasiin ja lisää pohjalle vettä.

Jäikö korianteria yli?

Kasvatus: Viljelylaatikossa korianterin kasvattaminen sujuu nopeasti ja se saattaa kukkia. Korinterin kukat ovat syötäviä, joten voit käyttää ne koristeluun. Kukkien kehittyessä saat siemeniä, joita voi hyödyntää intialaisissa ruoissa. Siemenissä on sitruksinen, appelsiiniin vivahtava maku. Jauha korianterin siemenet morttelissa esimerkiksi curryn mausteeksi. Tai voit hyödyntää ne marinadeissa tai hieroa lihan, kanan tai kalan pintaan.

Pakastaminen: Korianteria voi pakastaa vaikkapa rasiassa. Lisää silppua valmiiseen ruokaan. 

Kuivaus: Kuivaaminen muuttaa korianterin makua. Kuivaa leivinpaperin päällä ilmavassa, lämpimässä paikassa tai kuivurissa. Laita kuivatut lehdet ilmatiiviiseen purkkiin ja säilytä valolta suojattuna.

image_printTulosta
2024-10-17T09:02:13+00:00

Haku

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Uusimmat sisällöt