Syötävä laventeli on kukkien kaunosielu, joka sopii kakkujen, jälkiruokien ja juomien koristeluun ja maustamiseen. Se tuo juhlavaa väriä myös salaattien ja pikkusuolaisten pintaan.
Suomalaiset Järvikylän Laventelit ovat syötäviä, sillä käytämme kasvatuksessa vain biologista torjuntaa. Isossa ruukussa hehkuva laventeli onkin suloinen tuliainen, tuoksuva lahja tai oman keittiön tunnelmanluoja.
Koriste- ja tuoksukäytön lisäksi laventeli tunnetaan mausteena. Lehtiä tai oksia voi kokeilla rosmariinin tapaan esimerkiksi liharuokiin. Ole kuitenkin tarkkana, sillä maku on voimakas.
Vinkki
Tee helppo maustettu viinietikka salaatille. Lisää 5-7 laventelin kukintoa viinietikkaan ja jätä maustumaan muutamaksi viikoksi. Poista kukat, kun ne ovat selkeästi antaneet makua.
Katso myös kolme tapaa käyttää kukkia koristelussa Syötävät kukat -sivulta.

Hoito-ohje
- Anna laventelille kotona hieman vettä. Laventeli ei pahastu siitäkään, jos se välillä pääsee kuivahtamaan, kuivana käynti jopa tekee hyvää. Eli kastele kevyesti. Voit kasteluveden mukana lisätä myös ravinnetta.
- Jotta laventeli jatkaa kasvuaan, kukkia olisi hyvä nyppiä välillä.
- Laventelin on hyvä saada riittävästi valoa. Kesällä laventeli viihtyy hyvin myös ulkona aurinkoisella paikalla.
Lanenteli-reseptit
Hävikkivinkki
Jos laventelia jää yli, sujauta sitä tuoksupusseihin tai nosta punteissa kuivumaan alassuin.