Iso Laventeli

Syötävä laventeli on kukkien kaunosielu, joka sopii kakkujen, jälkiruokien ja juomien koristeluun ja maustamiseen. Se tuo juhlavaa väriä myös salaattien ja pikkusuolaisten pintaan.

Suomalaiset Järvikylän Laventelit ovat syötäviä, sillä käytämme kasvatuksessa vain biologista torjuntaa. Isossa ruukussa hehkuva laventeli onkin suloinen tuliainen, tuoksuva lahja tai oman keittiön tunnelmanluoja.

Koriste- ja tuoksukäytön lisäksi laventeli tunnetaan mausteena. Lehtiä tai oksia voi kokeilla rosmariinin tapaan esimerkiksi liharuokiin. Ole kuitenkin tarkkana, sillä maku on voimakas.

Vinkki

Tee helppo maustettu viinietikka salaatille. Lisää 5-7 laventelin kukintoa viinietikkaan ja jätä maustumaan muutamaksi viikoksi. Poista kukat, kun ne ovat selkeästi antaneet makua.

Katso myös kolme tapaa käyttää kukkia koristelussa Syötävät kukat -sivulta.

Iso Laventeli

Hoito-ohje

  • Anna laventelille kotona hieman vettä. Laventeli ei pahastu siitäkään, jos se välillä pääsee kuivahtamaan, kuivana käynti jopa tekee hyvää. Eli kastele kevyesti. Voit kasteluveden mukana lisätä myös ravinnetta.
  • Jotta laventeli jatkaa kasvuaan, kukkia olisi hyvä nyppiä välillä.
  • Laventelin on hyvä saada riittävästi valoa. Kesällä laventeli viihtyy hyvin myös ulkona aurinkoisella paikalla.

Lanenteli-reseptit

Hävikkivinkki

Jos laventelia jää yli, sujauta sitä tuoksupusseihin tai nosta punteissa kuivumaan alassuin.

image_printTulosta
2025-05-05T12:16:29+00:00

Haku

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Uusimmat sisällöt