Tilli

Tilli

Tilli on klassinen makupari uusille perunoille ja kalalle. Raikas, aromaattinen ja kepeä tilli aateloikin nämä kesäherkut makuelämyksiksi ja kruunaa myös rapukauden. Kotoisten ruokien maustajana tunnettua tilliä käytetään runsaasti säilönnässä, mutta se hurmaa myös Persian ja Lähi-Idän ruokakulttuureissa.

Tillin käyttö

Herättele ruokahalua resepteillä!

Kalaruoat: Ripottele tuoretta tilliä paistetulle, höyrytetylle tai uunikalalle. Mausta kalan kermaiset kastikkeet tillisilpulla. Helpoin kastike syntyy voisulasta ja tillisilpusta. 

Salaatit: Tilli maustaa isoäidin kurkut sekä riisi-, katkarapu- ja äyriäissalaatit. 

Perunat: Tilli sopii täydellisesti perunoille, erityisesti uusille perunoille. Lisää tavallisille keitetyille perunoille tillistä ja voista tehtyä voisulaa. 

Testaa myös tillin hävikkivinkit.

Kasvatettu paperiruukussa Joroisissa. Kierrätä juuripaakku biojätteenä ja kääre muovina. Kuljetuslaatikkomme ovat kartonkisia.

Tillin säilytys

  1. Tilli säilyy hyvänä jääkaapin vihanneslokerossa omassa pakkauksessaan, jolloin taimipotti pysyy kosteana ja lehdet napakkana. 
  2. Jos yrtti nuupahtaa, voit laittaa yrttipotin vesilasiin ja lisätä pohjalle vettä, jolloin juuret imevät vettä ja kasvi virkistyy.  Älä anna juurten kuitenkaan seistä jatkuvasti vedessä, jotta herkät juuret eivät mätäne.

Jäikö tilliä yli?

Tilli ei kestä pitkää tuoresäilytystä. Tilliä voi säilöä yrttiöljyksi tai sekoittaa silputtuna suolaan tillisuolaksi. Suolassa ohuet tillinlehdet kuivahtavat nopeasti ja antavat suolaan makua ja aromia.  

Pakastaminen: Tilli on parasta pakastaa rasiassa, josta sitä voi helposti ottaa tarvittavan määrän ruoanlaittoon. Ripottele valmiiseen tai lähes valmiiseen ruokaan. 

Kuivaus: Kuivaamalla saat lehdet hyötykäyttöön, mutta maku ja olemus muuttuvat.

image_printTulosta
2024-10-17T09:11:58+00:00

Haku

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Uusimmat sisällöt