Kirveli
Hienoarominen kirveli kuuluu olennaisena osana klassiseen ranskalaiseen fines herbes -mausteyrttisekoitukseen persiljan, rakuunan ja ruohosipulin lisäksi. Kirvelin maussa on häivähdys makeutta ja anismaista, lakritsista aromia. Täydellinen valinta yrttikulinaristille!
Kirvelin käyttö
Kirvelin makua ja tuoksua antavat eteeriset öljyt haihtuvat helposti keittäessä tai paistaessa. Lisää siis valmiiseen annokseen tai aivan kypsennyksen loppuvaiheessa. Kauniisti liuskoittuneet lehdet ovat mainioita myös ruoan koristeluun. Tutustu resepteihin!
Kanaruoat: Lisää tuoretta kirveliä paistetun tai grillatun kanan päälle.
Kalaruoat: Kirveli tuo esiin kalan hienovaraiset maut. Kokeile erityisesti paistetun tai grillatun valkoisen kalan kanssa, muhennoksissa ja keitoissa.
Sieniruoat: Kirveli on hyvä makupari sienille – kokeile sienikastikkeessa, pastassa ja risotossa.
Keitot ja kastikkeet: Kermaisuus sopii kirvelin aromille! Lisää aivan kypsennyksen loppuvaiheessa. Kirveli maustaa myös bearnaisen.
Vihannesruoat: Lisää kirveliä perunoille, porkkanoille, herneille, vihanneksille ja kasvisruokiin.
Salaatit: Kirveli täydentää vihreiden salaattien makua, mutta sopii muihinkin salaatteihin.
Munaruoat ja piiraat: Kirvelin hienostunut maku sopii miedon kananmunan kanssa. Ripottele munakokkelin tai omeletin päälle silputtuna, lisää munaseokseen ja käytä piiraiden täytteessä. Lisää kirveli seokseen tai silppua juuri uunista otetun ruoan päälle.
Jälkiruoat: Kirvelin makea ja anismainen maku maustaa esimerkiksi kiisselit ja hedelmäsalaatit.
Poimi talteen hävikkivinkit.
Kasvatettu paperiruukussa Joroisissa. Kierrätä juuripaakku biojätteenä ja kääre muovina. Kuljetuslaatikkomme ovat kartonkisia.
Säilytys
- Kirveli säilyy parhaiten jääkaapin vihanneslokerossa omassa pakkauksessaan.
- Voit myös säilyttää tuoreen kirvelin huoneenlämmössä. Laita taimipotti vesilasiin ja lisää astiaan kevyesti vettä pohjalle. Kun juuret ja versot ovat imeneet veden, lisää vettä pohjalle taas maltillisesti. Taimipotti ja sen juuret eivät saa kuitenkaan koko ajan seistä vedessä.
Kirveli-reseptit
Jäikö kirveliä yli?
Pakastaminen: Pakasta kirveliä esimerkiksi uudelleen suljettavissa pusseissa ja riivi jäiset lehdet suoraan ruokaan kypsennyksen loppuvaiheessa. Tai silppua jääpalamuotteihin ja lisää päälle vettä tai öljyä. Jäädytä ja siirrä pakastuspussiin tai rasiaan ja käytä tarpeen tullen.
Kuivaus: Sido varret kimpuiksi ja ripusta alassuin valolta suojaisaan, kuivaan ja ilmavaan paikkaan. Kun kirveli on täysin kuivunut, riivi lehdet ilmatiiviiseen astiaan ja käytä tarvittaessa.