Basilika
Basilika tunnetaan italialaisen keittiön yrttinä, mutta se maustaa muidenkin välimerellisten maiden, Lähi-idän ja Aasian keittiön ruokalajeja. Maku on maukas, pehmeä ja mieto, vaikka lehtiä koskiessa ilmoille leijailee voimakas eteeristen öljyjen tuoksu.
Basilikan käyttö
Basilika on Järvikylän yrteistä suosituin ja kenties monikäyttöisin. Sen kaveriksi on helppo yhdistää monia muita yrttejä. Basilika on peston ykkösraaka-aine ja mitä parhain makupari tomaatille ja valkosipulille.
Tuore basilika kannattaa lisätä lämpimiin ruokiin vasta aivan kypsennyksen loppuvaiheessa. Kurkkaa reseptit!
Keitot: Lisää basilikaa silputtuna tai käytä kasvissosekeitoissa. Sopii erinomaisesti esimerkiksi tomaattipohjaisiin keittoihin.
Pastat: Silppua basilikaa tomaattisiin tai kermaisiin pastakastikkeisiin ja koristele annokset kokonaisilla lehdillä.
Kastikkeet: Tee pestoa tai muuta yrttikastiketta; pariksi sopii esimerkiksi minttu tai persilja. Kokeile myös mainiota tuorekastiketta sitruunan, valkosipulin ja hyvän oliiviyrtin kanssa. Lisää basilika lämpimiin kastikkeisiin aivan kypsennyksen loppuvaiheessa tai valmiiseen ruokaan.
Pizzat: Koristele valmis pizza tuoreilla basilikan lehdillä.
Salaatit: Basilikan lehdet kuuluvat klassiseen tomaatti-mozzarellasalaattiin. Käytä muissakin salaateissa tuomaan lempeää yrttistä makua.
Jälkiruoat: Mansikka ja basilika ovat mainiot kumppanit. Yhdistä niitä esimerkiksi kakuissa, smoothiessa tai vaikkapa jäätelössä.
Jos basilikaa jää yli tarpeen, kurkkaa vinkit yrttijämien hyödyntämiseen!
Kasvatettu paperiruukussa Joroisissa. Kierrätä juuripaakku biojätteenä ja kääre muovina. Kuljetuslaatikkomme ovat kartonkisia.
Säilytys
Basilika on kylmänarka, joten huolehdi, että yrtti ei altistu kauppamatkan aikana kylmälle. Basilika tarvitsee lämmön lisäksi tasaista kosteutta ja valoa.
Basilikan kasvatus onnistuu myös valoisalla koti-ikkunalla. Istuta taimipotti laadukkaaseen yrttimultaan mielellään altakasteluruukkuun. Leikkaa versoja käyttöön aina seuraavaan lehtihankaan asti. Näin yrttisi voi haarautua ja tuuheutua.
- Lämpötilan tulee pysyä yli +8 asteessa vuorokauden ympäri.
- Basilika on arka vedolle, joten älä sijoita sitä liian lähelle ikkunaa varsinkaan vuoden kylmimpinä kuukausina.
- Laita basilikan taimi vesilasiin ja kastele säännöllisesti. Juuret eivät saa seistä koko ajan vedessä, mutta yrtti ei saa päästä missään vaiheessa kuivahtamaankaan.
- Basilika tarvitsee runsaasti valoa, mutta vältä paahtavaa aurinkoa. Kasvivalo tai päivänvalolamppu auttaa talviaikaa
Vinkki: Kesäisin kasvatamme myös basilikaa isossa ruukussa ja Pallobasilikaa. Katso myös Järvikylän Kanelibasilika ja Thaibasilika.
Basilika-reseptit
Jäikö basilikaa yli?
Hyödynnä basilikaa leivän päälle, täytettyihin leipiin ja salaatteihin. Käytä myös yrttipestoissa tai -kastikkeissa. Tee yrttiöljy basilikasta, oliiviöljystä, valkosipulista: aja ainekset hienoksi monitoimikoneessa ja mausta mustapippurilla ja suolalla.
Pakastaminen: Basilikan lehdet mustuvat kylmästä. Voit kuitenkin pakastaa basilikasilpun veden tai öljyn kera jääpalamuoteissa, pestona tai yrttiöljykastikkeena.
Kuivaus: Basilikan lehtiä voi kuivata huoneenlämmössä leivinpaperille leviteltynä tai ripusta nippu alassuin kuivumaan valolta suojattuun paikkaan. Voit kuivata myös kuivurilla. Säilytä kuivattu basilika ilmatiiviissä purkissa. Kuivatun basilikan maku on erilainen kuin tuoreen.