Tämä tomaattinen bouillabaisse-henkinen kalakeitto pursuaa umamia ja yrttien raikkautta. Valkosipuliruohon ja lehtipersiljan maustama Kalamix-rouille sopii keiton lisäksi lähes mihin tahansa.

4-6 annosta
noin 45 min
helppo

Ainekset

Keitto
reilu loraus oliiviöljyä
1 purjon valkoinen osa, hienonnettuna
1 fenkoli, hienonnettuna
2 tl fenkolinsiemeniä
2 valkosipulinkynttä, kuorittuina
ripaus sahramia
2 dl kuivaa valkoviiniä (ja halutessasi saman verran Pernod-viinaa)
0,5 dl tomaattipyreetä
2 l kalalientä
0,5 appelsiinin mehu ja noin 5 cm pala sen kuorta
2 laakerinlehteä
suolaa
8-12 pieni peruna, puolitettuna
2-3 porkkanaa, paloiteltuna
valikoima kaloja ja äyriäisiä
lehtipersiljaa viimeistelyyn

Rouille
2 keltuaista
1 valkosipulinkynsi, kuorittuna ja paloiteltuna
1 pkt Kalamix-yrttiseosta (sis. valkosipuliruohoa & lehtipersiljaa)

1 dl rypsiöljyä
loraus sitruunamehua
suolaa

Ohje
1. Kuumenna kattila keskilämmöllä ja lisää loraus oliiviöljyä. Kuullota purjoa ja fenkolia muutaman minuutin ajan, kunnes ne ovat läpikuultavia.
2. Lisää sitten fenkolinsiemenet sekä valkosipulinkynnet ja jatka kuumennusta noin 1 min ajan. Lisää sen jälkeen sahrami, valkoviini (ja Pernod) ja nosta lämpö korkealle keskilämmölle. Haihduta alkoholia, kunnes jäljellä on enää noin 1 dl nestettä.
3. Lisää seuraavaksi tomaattipyree, kalaliemi, appelsiinimehu sekä laakerinlehdet ja hauduta keittoa keskilämmöllä noin 20-30 min.
4. Tee sillä välin rouille. Mittaa kaikki ainekset korkeareunaiseen kannuun ja soseuta sauvasekoittimella. Voit myös tehdä seoksen tehosekoittimessa, jolloin öljy kannattaa lisätä lopuksi ohueana nauhana sekoittimen käydessä.
5. Keiton haudutuksen jälkeen voit halutessasi siivilöidä sen. Mausta keitto tässä kohtaa myös suolalla.
6. Lisää keittoon perunat ja porkkanat ja keitä ne juuri ja juuri kypsiksi. Lisää sitten haluamasi kalat ja äyriäiset ja keitto on niiden kypsyttyä valmis tarjoiltavaksi.
7. Tarjoile keitto lehtipersiljan, rouillen ja patongin kanssa.

resepti ja kuvat: Tastery

image_printTulosta