Maistuva ja näyttävä juhlapaisti hurmaa niin itsenäisyyspäivän juhla-ateriana kuin joulupöydässä kinkun vaihtoehtona tai kalakattauksen kruununa. Yrttinen tuorejuustotäyte ja yrttikuorrute viimeistelevät laadukkaan lohifileeen juhlapöydän kruunuksi.

Hätälä & Järvikylä Juhlapaisti

1 kpl Hätälän lohifileetä (n. 1 kg)
8–10 g suolaa (1,5–2 tl)
mustapippuria myllystä

Yrttinen tuorejuustotäyte
200 g tuorejuustoa

1/2 ruukku Järvikylän Lehtipersiljaa ja
1/2 ruukku Järvikylän Valkosipuliruohoa tai Järvikylän Ruohosipulia
TAI 1 rasia Järvikylän Kalamix
1 sitruunan kuoriraaste (vain keltainen osa)
hienoksi raastettua, tuoretta piparjuurta, noin 1 rkl tai maun mukaan
1/4 tl mustapippuria myllystä ja ripaus suolaa

Yrttikuorrute pinnalle
25 g vaaleita korppujauhoja
25 g paahdettua sipulirouhetta
10 g eli noin ½ ruukkua tuoretta Järvikylän Lehtipersiljaa
10 g eli noin ½ ruukku tuoretta Järvikylän Valkosipuliruohoa tai Järvikylän Ruohosipulia

Lisukkeeksi esimerkiksi rosollia ja keitettyjä perunoita tai perunamuusia.

Koristeeksi granaattiomenan siemeniä ja yrttejä.

Valmistus

  1. Pyydä kauppasi kalaosaston myyjää poistamaan lohifileestä nahka, tai poista se itse. Mausta filee molemmin puolin suolalla ja pippurilla.
  2. Valmista yrttikuorrute: Laita korppujauhot ja paahdettu sipuli tehosekoittimeen tai monitoimikoneeseen ja lisää yhtä paljon tuoretta valkosipuliruohoa tai ruohosipulia ja lehtipersiljaa. Anna koneen pyöriä, kunnes muodostuu tasaisen vihreä yrttikuorrute.
  3. Tee yrttinen tuorejuustotäyte sekoittamalla hienonnetut yrtit, mausteet ja tuorejuusto tasaiseksi tahnaksi.
  4. Laita leivinpaperi työlaudalle. Nosta filee työlaudalle paperin päälle ”lihapuoli” ylöspäin. Tee kaksi viiltoa fileeseen poikittain, niin että voit laskostaa fileen kolmeen kerrokseen. Käännä filee varovasti ympäri ”nahkapuoli” ylöspäin.
  5. Levitä täytettä (noin 1/3 osa) keskimmäiselle osalle. Käännä pyrstöosa edellisen päälle. Lisää toiset 1/3 täytettä, ja käännä toinen pää täytteen päälle.
  6. Levitä loppu täyte paistin pinnalle. Ripottele kuorrutus pinnalle, siirrä paisti uunipellille ja paista +200 °C:ssa uunissa noin 10 minuuttia, kunnes pinta on saanut hieman väriä. Laske tämän jälkeen uunin lämpö +90–100 °C:een ja kypsennä paistia jäähtyvässä lämmössä noin 15–20 minuuttia. Mehukkaan paistin sisälämpötila on noin +50–55 °C.
    Jos haluat varmasti täysin kypsän paistin, odota kunnes mittari näyttää +60–65 °C.
  7. Anna paistin hieman jäähtyä ja nosta se sitten tarjoiluastiaan leivinpaperin ja ison paistolastan avulla.
image_printTulosta