Sienten kanssa on simppeliä. Runsaan maustearsenaalin kanssa ei tarvitse pelata, sillä parhaat mausteet sienille ovat suola, mustapippuri ja tuoreyrtit.

Suola ja pippuri luovat maustamisen rungon ja tuoreyrteillä pääsee leikittelemään sieniruokien makumaailman kanssa. Yhteen ateriaan voi huoletta ripotella useampaa yrttiä, osa voi kypsyä ruoan mukana, osalla viimeistellään annos.

Jotain maukasta -blogista tuttu, sieniin hurahtanut ruokavaikuttaja Mari Moilanen kokosi herkullisen oppaan sienten ja yrttien yhdistämisestä, nappaa vinkit talteen!

Tuoreyrtit korostavat sienten makuja

Tuoreet yrtit korostavat sienten makua paremmin kuin kuivatut. Kuivatut mausteet johtavat herkästi tunkkaiseen makumaailmaan. Lisäksi sienten maut ovat monesti herkkiä eikä niiden ominaismakua kannata jyrätä liialla maustamisella.

Raikkaat tuoreyrtit toimivat sieniaterioiden maustamisessa loistavasti. Sienten runsaan umaminen maku elävöityy tuoreyrttien aromeista. Tuoreyrteillä voit myös korostaa eri lajien ominaispiirteitä, tuoda vaihtelua ja valita sieniruoan makumaailman. Maistuuko sieniruoassa tänään Italia, Aasia vaiko skandinaaviset maut?

Persilja on perinteinen, timjami toimii aina

Timjami, ruohosipuli ja persilja ovat perinteisiä sieniaterioiden moniottelijoita.

Persiljan maku on mieto ja hieman ruohomainen. Se on mainio sieniruokien mausteyrtti. Parhaimmillaan se on, kun sitä ripottelee kypsentämättä valmiiden sieniruokien, kuten kastikkeiden paistosten ja muhennosten joukkoon sekä koristeeksi pinnalle.

Timjamin raikas ja miedon oreganomainen maku yhdistettynä valkosipuliin ja oliiviöljyyn on aina varma valinta sienelle kuin sienelle.  Paista sienet tässä herkullisessa kombossa ja maut ovat kohdillaan.

Ruohosipuli on myös oiva valinta sienille. Pannupaistetut sienet ruisleivällä eivät juuri muuta kaipaa kuin ruohosipulin mietoa sipulin aromia seurakseen. Ruohosipuli toimii myös somana koristeena.

Osa kylmiin, osa kuumiin ruokiin

Aromaattinen rakuuna sekä hennon anismainen kirveli ovat parhaimmillaan kylmissä sieniruoissa, esimerkiksi sienidipissä tai valmiiden aterioiden päälle ripoteltuna. Näin niiden upeat aromit säilyvät parhaimmillaan.

Pippurisen potkun salvia kestää hyvin kuumennusta. Käytä sitä risottoon, piirakoihin ja meheviin kastikkeisiin sekä muhennoksiin.  Salvia on hyvä valinta voimakkaamman makuisten sienten pariksi.

Käytä monipuolisesti ja rennolla ranteella

Tuoreyrttejä voi huoletta ripotella sieniruokiin rennolla ranteella. Kokeile rohkeasti perinteisinä pidettyjen sieniyrttien lisäksi muitakin eksoottisempia yrttejä. Minttu, basilika, rosmariini, lehtipersilja ja korianteri kannattaa napata sienikokkailuarsenaaliin. Myös auringonkukan- ja herneenversoja kannattaa suosia sieniruokien koristeena ja makua antamassa – syötäviä kukkia unohtamatta.

yrtit ja sienet artikkeli Järvikylä

Toimivia sieni- & yrttimakupareja:

KANTARELLI: mieto kantarelli on hienostuneen hedelmäinen ja joskus vähän kirpeä. Anna kantarellikeitolle potkua voimakkaalla, jopa vähän minttumaisella salvialla. Toinen luottoyrtti kantarellille on lehtipersilja. Mausta sillä pasta, kastike tai muhennos. Mieto ruohosipuli toimii hennonmakuisen kantarellin kanssa aina. Kokeile: friteeratut salvianlehdet kantarellirisoton päällä.

VAALEAORAKAS: äärettömän hienostuneen makuinen, lihaisa sieni, joka on mainio kermakastikkeisiin. Rakuuna ja etenkin voimakkaamman makuinen ranskalainen rakuuna on mainio tuoreyrtti vaaleaorakkaalle lehtipersiljan, ruohosipulin ja timjamin ohella.  Kokeile: kermainen vaaleaorakaskastike rakuunalla ryyditettynä.

HERKKUTATTI: tämä tattien tatti on pähkinäinen ja syvän umaminen, kuivattuna jopa suklaa-arominen. Tämän maulle sopii yrtti kuin yrtti. Nakkaa herkkutatit voihin pannulle, laita mausteeksi sitruunaisen raikasta timjamia ja valkosipulia tai käytä maustamiseen lehtipersiljaa, ruohosipulia, rakuunaa sekä salviaa. Kokeile: rapeaksi paistetut herkkusienisiivut timjamilla.

ROUSKUT: kirpakat rouskut ovat ennen kaikkea sienisalaatti- ja lisukesieni. Aromikas sikurirousku taas on mainio lisä risottoon ja piirakoihin. Ruohosipuli on rouskujen ykkösyrtti. Se antaa lempeää sipulista aromia ja vehreää raikkautta sienille. Älä myöskään unohda persiljaa ja lehtipersiljaa. Kokeile: pannupaistetut sikurirouskut ruohosipulilla.

MUSTATORVISIENI: upean voimakkaan makuinen sieni on monien suosikki. Mustatorvisienelle sopii raikkautta tuomaan timjami, italialaisissa kokkailuissa mausta tämä sieni reilusti basilikalla. Lehtipersilja, joka on maultaan perinteistä persiljaa voimakkaampi, on luottoyrtti mustatorvisienille. Kokeile: mustatorvisienipesto basilikalla.

KEHNÄSIENI: kehnäsieni on siitä poikkeuksellinen sieni, että sen makuun istuu erinomaisesti tilli. Kehnäsieni nimittäin maistuu upean äyriäismäiselle, kun sen paistaa valkosipulin kanssa. Kokeile: kehnäsienipizza grillissä ja ripottele valmiin pizzan päälle tuoretta tilliä.

HAPEROT: haperojen maku on mieto ja nämä sienet sopivat lisättäväksi mihin sieniruokaan vain. Jos teet kastikkeen tai piirakan vain haperoista, niin mausta haperoateria miedolla, vehreällä persiljalla. Isohapero rakastaa basilikaa. Herkulliseen isohaperopastaan tarvitset vain oliiviöljyä, basilikaa, valkosipulia ja lorauksen pastavettä isohaperoiden lisäksi. Kokeile: haperomunakas persiljahunnulla.

Yrtit ja sienet artikkeli_persilja ja kanttarelli