• kerrosviljely Juvalla

Kerrosviljely on tulevaisuuden tapa tuottaa ruokaa

Kerrosviljely on yksi keino ratkaista tulevaisuuden vääjäämätön ruokapula. Me halusimme olla edelläkävijöitä ja ottaa haltuun tämän uuden tuotantotavan etujoukoissa. Uusi kerrosviljelylaitos avautui Juvalle syksyllä 2023, ja siitä tuli heti Euroopan isoimpia*.

10 miljoonan investointi on iso satsaus tulevaisuuteen. Sen myötä meidän on ollut mahdollista laajentaa valikoimaamme käyttövalmisiin salaatteihin, joiden kotimaisuusaste kaupan hyllyssä on aiemmin ollut matala. Ennakoimme kasvua näiden tuotteiden kysynnässä helppokäyttöisyyden ja kasvispainotteisemman ruokakulutuksen trendin voimistuessa.

Uusi tuotantolaitoksemme työllistää ihmisiä paikallisesti, mikä on tärkeää alueen elinvoimaisuudelle.

* Juvan kerrosviljelmän viljelypinta-ala on n. 2700 m².

Mitä kerrosviljely on?

Kerrosviljely tarkoittaa kasvien kasvattamista nimensä mukaisesti kerroksissa. Lattiapinta-alaa tarvitaan selvästi perinteistä kasvihuoneviljelyä vähemmän.

Tuotantotilaan ei tule lainkaan luonnonvaloa, joten olosuhteet ovat säästä ja vuodenajasta riippumatta aina parhaat mahdolliset. Valaistus hoidetaan ledivaloilla, joissa on optimaalinen yhdistelmä valon eri aallonpituuksia. Niissä korostuu sininen ja punainen valo, jotka edesauttavat kasvien kasvamista.

Juvan huipputeknisellä kerrosviljelmällä kasvit kulkevat koko prosessin läpi niin, ettei niihin kosketa lainkaan. Taimivaiheessa ne siirretään kuljetuskärryillä tilasta toiseen ja sen jälkeen robotit kuljettavat kasvilavat aina sadonkorjuuseen asti.

Nopeasti kasvavat salaatit tulevat syöntivalmiiksi noin kuukaudessa. Laitoksessa ei käytetä minkäänlaisia torjuntamenetelmiä, koska mitään torjuttavaa ei ole. Tämän vuoksi hygieniasta ollaan todella tarkkoja ja vierailijatkin pukeutuvat suojapukuihin.

Mikä tekee kerrosviljelystä kestävän kasvatustavan?

Kerrosviljely on paitsi tehokasta tilankäytön suhteen, myös hyvin energiataloudellista. Viljely perustuu tarkkaan tietokoneella ohjattuun toimintajärjestelmään, joka optimoi tuotantoprosessin ja minimoi veden, ravinteiden ja energian käytön.

Valaistuksen sähkö saadaan uusiutuvasta energiasta, pääasiassa tuulivoimasta, sekä omista aurinkopaneeleistamme. Hallia ei tarvitse lämmittää erikseen, vaan se lämpenee valaistuksen hukkalämmöllä. Myös vesi kiertää taloudellisesti, ja esimerkiksi ilmaan tiivistyvä kosteus otetaan talteen kasteluvedeksi.

Perinteiseen kasvihuoneviljelyyn verrattuna tila on hyvin kompaktin kokoinen. Tämä tulee olemaan globaalisti suuri etu tulevaisuudessa, kun viljelymaasta tulee pulaa ja sääolosuhteista arvaamattomia.

Kerrosviljelmä on mahdollista rakentaa lähes millaiseen tilaan tahansa, joten myös siksi se on kiinnostava ratkaisu ruoantuotannolle tulevaisuudessa. Juvan kerrosviljelmä perustettiin olemassa olevaan rakennukseen, jolloin myös rakennusprosessi oli mahdollisimman kestävä.

Mitä kerrosviljelyllä voi viljellä?

Mitä tahansa. Me aloitimme pienillä, nuorina lehtinä syötävillä salaateilla. Kuluttajien kiinnostus käyttövalmiita salaatteja kohtaan kasvaa vuosi vuodelta. Maailmalla, esimerkiksi Ruotsissa, nähdäänkin jo selkeä ruukkusalaattien suosion hiipuminen ja siirtymä pakattuihin salaatteihin.

Mitä kerrosviljely tarkoittaa kuluttajille?

Salaatinystäville kerrosviljellyt tuotteet ovat ihanan helppokäyttöisiä, sillä niitä ei tarvitse pilkkoa, eikä pestä ennen käyttöä. Kasvit kastellaan altapäin, minkä ansiosta ne pysyvät puhtaina. Sadonkorjuu tapahtuu kätevästi koneella. Salaattiin tulee vain yksi leikkuupinta, mikä auttaa sitä säilymään pidempään. Ehjät pienet lehdet ovat myös kauniita lautasella, joten esteetikkokin tykkää.

Kotona ei tarvitse siis kuin vain avata pussi ja ryhtyä syömään.

Mistä kerrosviljelyllä viljellyt tuotteet kaupasta löytyvät?

Tällä hetkellä myynnissä on neljä Järvikylän salaattisekoitusta, Pertsa, Voimakas, Maukas ja Raikas. Yhdestä pussista saa neljä lisukesalaattia tai yhden runsaan annossalaatin. Salaattisekoitukset toimivat loistavasti salaatinainesosina, mutta ne ovat todella käteviä myös esimerkiksi tortillan tai tacojen täytteenä.

Salaattisekoituksissa on paljon makua ja jokainen niistä on omanlaisensa. Kaikissa on erilainen yhdistelmä yrttejä ja salaatteja.

Pertsa: Perusteellisen hyvä perussalaatti! Mainio arkisapuskan ja juhlien lisuke, salaattipohja ja voileipien raikastaja. Ainesosat: jääsalaatti, frisee ja punainen romaine.

Voimakas: Sopii erityisesti Aasian ja Meksikon ruokiin. Ainesosat: frisee, punainen romaine, wasabirucolaja korianteri.

Maukas: Täyteläinen maustaja vahvoille liharuoille ja annossalaatteihin. Ainesosat: jääsalaatti, romaine, punainen pak choi ja sareptansinappi.

Raikas: Keveisiin aterioihin, kuten kalan, vaalean lihan ja kasvisten kera. Ainesosat: jääsalaatti, punainen romaine, viinisuolaheinä ja herneenverso.

  • Helppous: kaada suoraan pussista lautaselle ilman pesemistä ja pilkkomista
  • 100 % Suomessa kasvatettu
  • Eri makuyhdistelmät sopivat eri tarpeisiin ja mieltymyksiin
  • Säilyy paremmin kuin silputtu salaatti
  • Ehjät pikkulehdet ovat kauniita lautasella

Katso salaattisekoitusten reseptit!

Salaattisekoitusten lisäksi kerrosviljelmältä tulee myös käyttövalmis rucola-pussi. Rucolalla saa helposti lisäpotkua pizzan päälle, pastaruokiin ja salaatteihin.

Käyttövalmiit salaatit myydään kaupassa vihannesosaston kylmähyllyssä. Ne eivät siis ole samassa paikassa, jossa perinteiset ruukkusalaatit ja -yrtit sijaitsevat.

Kerrosviljelyprosessi

Kerrosviljelyssä kasvatusprosessi kestää keskimäärin kolme viikkoa. Nopein on herneenverso, viinisuolaheinä taas yksi hitaimmista.

Aluksi tietysti kylvetään siemenet. Kylvökset viedään idättämöön, jossa on 100 % kosteus. Itäneet taimet siirretään kärryillä taimialueelle, jossa veden ja valon määrää säädetään automatiikalla. Kasvit ovat täällä kahdesta päivästä kahteen viikkoon.

Taimikasvatuksen jälkeen kasvit siirretään kerroskasvattamoon. Tämän jälkeen robotit hoitavat kasvilavojen siirtelyn. Automaattinen valo ja kastelurytmi pitää huolta kasveista, ne liikkuvat linjan läpi oman rytminsä mukaan. Kasvit saavat lannoitetta kasteluveden mukana altakasteluna. Ylimääräinen vesi päätyy puhdistuksen jälkeen takaisin kiertoon. Kasvuvaihe kestää yhdestä kolmeen viikkoa.

Valmiit kasvit siirtyvät sadonkorjuurobotille. Linjaston leikkuri leikkaa yrtit ja salaatin lehdet, jonka jälkeen ne jatkavat matkaansa pakkaamoon. Pakkaamossa salaattisekoituksen eri ainesosat sekoitetaan. Ne punnitaan ja pakataan pusseihin. Valmiit salaattipussit ovat kaupoissa viimeistään 72 tunnin kuluttua.

image_printTulosta
2025-03-11T09:05:33+00:00Teema|