Nopea arkiruoka nousee astetta maukkaammaksi, kun pyöräytät tillivoin ja kermaviilikastikkeen tuoreista yrteistä. Raikas salaattikin on hetkessä haarukassa, kun nappaat käyttövalmiin Järvikylän Pertsan.

4 annosta
helppo

Ainekset

12–20 kalapuikkoa

Perunamuusi:
12 perunaa (keskikokoinen, jauhoinen)
5 dl maitoa
1 dl voita (noin 100 g)
2 tl suolaa

Tillivoi:
1 dl voita (noin 100 g)
0,5 ruukkua Järvikylän Tilliä

Kermaviilikastike:
puolikas kurkku
1,5 ruukkua Järvikylän Tilliä
2 prk kermaviiliä (400 g)
1 tl mustapippurirouhetta
1–2 tl suolaa
3 rkl sitruunamehua
3 rkl oliiviöljyä

Lisukesalaatti:
1 pussi Järvikylän Pertsa-salaattisekoitusta
1 ruukku Järvikylän Herneenversoa
puolikas kurkku
2 tomaattia
0,5 dl oliiviöljyä

Valmistus

  1. Paista kalapuikot pakkauksen ohjeen mukaan niin, että ne valmistuvat samaan aikaan kuin muusi.
  2. Tee muusi: Laita reilusti vettä kattilaan kiehumaan, kuori perunat ja keitä ne kypsiksi siten, että perunan rakenne alkaa hieman hajoamaan. Lieden ei kannata olla täydellä teholla vaan juuri kiehumispisteen rajalla, jotta jauhoiset perunat eivät hajoa kokonaan kypsyessään.
  3. Perunoiden kiehuessa kannattaa lämmittää maito ja voi kattilassa tai mikrossa.
  4. Kun perunat ovat kypsiä, valuta keitinvesi pois ja anna perunoiden höyrytä hetki: ylimääräinen vesi poistuu perunoista ja muusista ei tule vetistä. Perunamuusi kannattaa kuitenkin tehdä kuumista perunoista.
  5. Paseeraa tai muusaa perunat, lisää voi, maito ja suola.
  6. Maista ja mausta oman maun mukaan lisää. Tarjoile muusi tillivoin kera.

Tillivoi:

Sulata voi kattilassa tai mikrossa, hienonna tilli ja sekoita keskenään. Tämän voi tehdä myös sauvasekoittimella. Voit halutessasi laittaa voin hetkeksi (noin 10–15 min) jääkaappiin lepäämään, jotta se hieman kiinteytyy ja on helpompi annostella.

Kermaviilikastike:

  1. Raasta kurkku ja laita valumaan siivilään.
  2. Hienonna tilli ja sekoita kaikki aineet keskenään.
  3. Halutessasi voit myös raastaa sitruunasta kuorta mausteeksi. Käytä silloin luomusitruunaa tai pese kuori erityisen huolellisesti.

Lisukesalaatti:
Salaatin voi valmistaa myös etukäteen jääkaappiin odottelemaan. Mikäli teet salaatin valmiiksi, älä sekoita oliiviöljyä vielä mukaan. Näin salaatin lehdet pysyvät hyvinä tarjoiluun saakka.

Pilko herneenversot ja kasvikset. Sekoita kaikki ainekset oliiviöljyn kanssa.

Vinkki: Jos yrttejä on jäänyt yli muusta kokkailusta, pilko sekaan! Saat perinteiseen vihersalaattiin kivaa vaihtelua.