Pangrattato eli ”köyhän miehen parmesaani” tuo ihanaa rapeutta nuorten lehtien kirpsakkan sivusalaattiin. Bistrohenkisen ohjeen teki ruokakirjoittaja Satu Koivisto.
Salaatti
1 ps Järvikylän Maukas-salaattisekoitusta
ripaus suolaa
3 rkl ranskalaista salaatinkastiketta
2 rkl pangrattato-leipämurua
Pangrattato
1 ½ dl kuivan (hapanjuuri)leivän murua
ripaus suolaa
1 tl kuivattua timjamia
2 tl rypsiöljyä
Ranskalainen salaatinkastike
½ dl valkoviinietikkaa
3 rkl sileää Dijon-sinappia
1 rkl hunajaa tai vaahterasiirappia
¼ tl suolaa
2 ½ dl rypsiöljyä
1 rkl karkeaa Dijon-sinappia
Aloita pangrattatosta
Hienonna kuiva leipä morttelissa, tehosekoittimessa tai kaulimella muovipussissa. Sekoita kaikki ainekset käsin kulhossa.
Levitä leipämuru uunipellille leivinpaperin päälle ja paahda 175-asteisen uunin keskitasolla noin 15 minuuttia. Sekoita muutaman kerran kypsennyksen aikana. Jäähdytä ja säilytä tiiviskantisessa purkissa.
Tee salaatinkastike
Mittaa valkoviinietikka, sileä Dijon-sinappi, hunaja tai vaahterasiirappi ja suola kannelliseen purkkiin. Sulje kansi ja ravista. Lisää rypsiöljy purkkiin. Työnnä sauvasekoitin purkin pohjalle ja nosta ylöspäin. Sekoita tasaiseksi. Lisää karkea Dijon-sinappi purkkiin ja sekoita tasaiseksi sauvasekoittimella. Salaatinkastike säilyy jääkaapissa ainakin kaksi viikkoa. Ota kastiketta purkista puhtaalla lusikalla.
Juuri ennen ruokailua sekoita salaatti
Laita tarjoilukulhon pohjalle 3 rkl salaatinkastiketta. Lisää ripaus suolaa. Kaada salaattisekoitus tarjoilukulhoon. Sekoita hellästi käsin niin, että kastike tarttuu jokaiseen lehteen. Lisää päälle 2 rkl leipämurua, jos haluat.