Me Järvikylässä haluamme osaltamme edistää ympäristöystävällistä ja kestävää kulutusta. Haluamme tukea kiertotalouden periaatteita ja vähentää uusiutumattomien luonnonvarojen käyttöä. Olemme jo aiemmin vaihtaneet muoviruukut biohajoaviin ruukkuihin saaden aikaan merkittävän vähennyksen muovin käytössä. Nyt paperiruukku-uudistuksen myötä jätteen määrä vähenee entisestää, jopa -80 000 kg vuodessa.
”Uusi ruukku vaati mittavan investoinnin uuteen kylvökoneeseen ja -linjastoon. Näiden muutosten myötä tuotantoketjun toimivuuden varmistaminen on ollut aikaa ja kekseliäisyyttä vaativaa työtä. Muutos on ollut meille yrityksenä suuri. Olemme kuitenkin kaikki sitoutuneet tähän työhön, ja projekti saatiin läpi onnistuneesti” toteaa Famifarmin toimitusjohtaja Caroline Grotenfelt-Fyhr.
Yrttien ja salaattien matka siemenestä valmiiksi tuotteeksi on monivaiheinen, ja siksi paperiruukun toimivuutta on pitänyt testata tarkkaan eri kasvatusvaiheissa kylvöstä istutukseen ja kasvatuslinjalta pakkaamiseen. Koska kasvit ovat eläviä tuotteita ja erityisen herkkiä pienimmillekin muutoksille kasvatusolosuhteissa, on jokainen tuote testattu paperiruukun toimivuuden osalta erikseen.
Järvikylän valikoimassa on yli 40 erilaista kasvia, joten testattavaa on riittänyt. Lopputulokseen ollaan kuitenkin erittäin tyytyväisiä.
”Asiakkaamme osaavat arvostaa sitä työtä, jota teemme vastuullisuuden eteen. 80 000 jätekilon vähentäminen on jo todella merkittävä määrä. Olemme saaneet paljon kiitosta muutoksesta tuotteidemme kuluttajilta, koska muutos on helpottanut tuotteidemme lajittelua kotona. Paperiruukku muutos on osa suurempaa kokonaisuutta. Vastuullisuus ja kehittäminen ovat syvällä yrityksen arvoissa. Viime vuosina olemme kuljetusalustan muutoksella ja ruukkumuutoksilla vähentäneet muovin määrää kaikkiaan 220 000 kg vuositasolla” kommentoi muutoksia Famifarmin kaupallinen johtaja Kyösti Karhunen.
Kotikäytössä paperiruukku on tuskin erotettavissa kasvuturpeen ympäriltä, koska tuotteen kasvaessa kasvatuslinjastolla paperiruukku osittain hajoaa jo ennen pakkaamista. Käytetty tuote lajitellaan kokonaisuudessaan biojätteeseen.
Viimeisimpien muutosten jälkeen Järvikylän tuotteiden hiilijalanjälki on pienentynyt 6 %, ollen nyt keskimäärin 0,29 kg CO₂eqv.
Faktaa paperiruukusta:
Ruukkupaperi koostuu selluloosasta ja tärkkelyksestä. Tärkkelys koostuu soijapavusta, maissista tai sokeriruo’osta.
Paperissa ei ole käytetty fossiilisia raaka-aineita.
Paperiruukulla on teollisen kompostoituvuuden sertifikaatti ja tuote on 100% biopohjainen.
Paperi on siis täysin biohajoava ja kompostoituva.