1 leipä

250 g vehnäjauhoja
250 g sämpyläjauhoja
1 rkl ruokokidesokeria
1 ½ tl suolaa
20 g tuorehiivaa
¾ dl oliiviöljyä
2–3 rkl Järvikylän Rosmariininlehtiä
3 ½ dl vettä

Sekoita jauhot, sokeri, suola ja murennettu tuorehiiva suuressa taikinakulhossa. Sekoita öljy ja silputut rosmariinilehdet, pyöräytä seosta muutama kierros pikasekoittajalla. Lisää yrttiöljy ja huoneenlämpöinen vesi kuiviin aineisiin ja sekoita pehmeä taikina.

Peitä ja anna taikinan kohota ja käydä huoneenlämmössä 12–24 tuntia. Siirrä taikina jääkaappiin ja jatka kohottamista vielä noin 12 tuntia

Ripottele reilu kerros jauhoja työpöydälle, kumoa taikina ja kääntele se jauhotetuin käsin pyöreän leivän muotoon. Peitä ja anna kohota 30–60 minuuttia.

Laita pata kansineen kylmään uuniin ja kuumenna uuni 230 asteeseen.

Ota tulikuuma pata uunista, sipaise padan pohja ja reuna oliiviöljyllä ja pyöräytä leipä pataan. Nosta kansi päälle ja siirrä pata uuniin. Paista noin 30 minuuttia, ota kansi pois ja jatka paistamista vielä noin 15 minuuttia.

image_printTulosta