Iso Chili

Iso kooltaan, keskivahva maultaan. Suomessa kasvanut Järvikylän Iso Chili on tuore ja terhakka ruokien piristäjä ja hauska tuliainen. Se tuo pirteää väriä ikkunalaudalle ja on aina käsillä, kun tekee mieli tuoretta ja luonnollista tulisuutta.

Järvikylän Iso Chili on koristeellinen ja keskitulinen. Scovillen asteikolla se on 3 000 – 5 000 SHU eli asettuu miedon ja tulisen väliin.

Ison Chilin käyttö

Tuoreessa chilissä on raikkautta ja mehukkuutta. Voit myös säilöä chilin etikkaan tai öljyyn tai tehdä siitä esimerkiksi ihanan, makean ja tulisen chilihillon.

Käsittele tuoretta chiliä varoen ja pese kädet hyvin chilin käsittelyn jälkeen. Pese chili ennen käyttöä, poista kanta ja halkaise palko pitkittäin. Chilin tulisuus johtuu sen sisältämästä kapsaisiinista, jota on erityisen paljon siemenissä ja valkoisissa osissa. Jos siis haluat vain hieman poltetta, poista ne veitsellä tai pikkulusikan kärjellä.

Texmex: Tuore chili antaa aitoa potkua tacoille, burritoille, salsalle ja nachopellille.

Bowlit ja aasialaiset ruoat: Chili korostaa wokkien, nuudelikeittojen ja poke bowlien herkullisuutta.

Pizzat, hodarit ja majoneesit: Chilillä saat tuoretta tulisuutta. Hienoksi pilkottuna se tuo intensiivisyyttä myös majoneesiin ja dippeihin.

Marinadit: Chili-hunajamarinadi, sweet chili… Pieni tulisuus reipastaa marinadeja.

Suklaakakut: Suklaa ja chili ovat maaginen pari. Pieni määrä tuoretta chiliä taikinassa tai ganachessa syventää suklaan makua. Kokeile myös cookien terästäjäksi!

Järvikylän Iso Chili on maultaan keskivahva, tuore maustekasvi.

Chilin hoito-ohje

Chili viihtyy parhaiten lämpimällä paikalla. Talviaikaan suosittelemme kasvatusvaloa, koska chili on valosta pitävä kasvi. Chiliä kannattaa kastella säästeliäästi, välillä sitä voi sumutella vedellä. Kypsyessään vihreät chilipalot muuttuvat punaisiksi.

Reseptit

2025-11-04T12:23:35+00:00Isot yrtit, Tuotteet|