Ranskalainen rakuuna

Ranskalainen rakuuna

Ranskalainen rakuuna on aromaattinen ja hienostunut. Maussa voi aistia häivähdyksen anismaisuutta. Ranskalaisen ruokakulttuurin vakioyrtti maustaa klassisia mausteyrttisekoituksia, kuten fines herbes ja bouquet garni. Tuore rakuuna siivittää monia ruokia makuaistielämyksiin.

Ranskalaisen rakuunan käyttö

Kurkkaa parhaat reseptit!

Kastikkeet: Ranskalainen rakuuna kruunaa lihalle sopivan bearnaisekastikkeen, joka valmistetaan voista, keltuaisista, valkoviinietikasta ja rakuunasta. Kokeile myös hollandaisekastikkeeseen. 

Kalaruoat: Aromaattinen yrtti maustaa valkoista kalaa, kuten siikaa, kuhaa, ahventa ja turskaa. Silppua tuoretta yrttiä grillatulle fileelle tai tee rakuunakastiketta. Voin kanssa valmistettu rakuunavoi on myös hyvä valinta kalafileen päälle.

Kasvisruoat: Ranskalainen rakuuna on mainio makupari porkkanalle. Lisää rakuunaa voisulan kera kevyesti kypsennetyille porkkanoille. Kokeile myös muille höyrytetyille tai uunijuureksille. 

Liharuoat: Rakuuna antaa marinadeihin maukkaan twistin. Hyödynnä myös lihapadoissa, joihin yrttioksat ja lehdet lisätään vasta kypsennyksen keski- tai loppuvaiheessa. 

Kanaruoat: Rakuuna on erinomainen mausteyrtti kanalle. Marinoi kananfileet marinadilla, johon laitat öljyä, suolaa, mustapippuria ja ranskalaista rakuunaa. 

Kananmunaruoat: Ranskalainen rakuuna maistuu munakkaissa ja piiraissa. Lisää vaikkapa juustoiseen quicheen. 

Testaa myös maukkaat hävikkivinkit.

Kasvatettu paperiruukussa Joroisissa. Kierrätä juuripaakku biojätteenä ja kääre muovina. Kuljetuslaatikkomme ovat kartonkisia.

Säilytys

  1. Rakuuna säilyy hyvänä jääkaapin vihanneslokerossa omassa pakkauksessaan, jolloin taimipotti pysyy kosteana ja lehdet napakkana. 
  2. Jos yrtti nuupahtaa, voit laittaa yrttipotin vesilasiin ja lisätä pohjalle vettä, jolloin juuret imevät vettä ja kasvi virkistyy. 

Ranskalainen rakuuna -reseptit

Jäikö ranskalaista rakuunaa yli?

Rakuunaetikka tai yrttiöljy: Sujauta muutama rakuunan oksa puhtaaseen pulloon ja lisää viinietikkaa tai öljyä. Anna maustua muutaman viikon ajan ja käytä salaattikastikkeissa ja ruoanlaitossa. 

Pikkelöinti: Esimerkiksi kaaliraaste, porkkanaraaste ja suikaloitu punasipuli aateloituvat rakuunalla. 

Pakastaminen: Pakasta rakuuna sellaisenaan rasiassa tai pussissa ja riivi lehdet tarvittaessa ruoanlaittoon. Voit pakastaa rakuunaa myös yrttikuutioiksi, kun silppuat lehtiä jääpalamuottiin ja kaadat päälle öljyä. Irrota kuutiot, pakasta rasiassa ja käytä kun kaipaat lisää makua.

image_printTulosta
2024-10-17T09:07:58+00:00

Haku

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Uusimmat sisällöt