--Kirveli

Kirveli

Kirveli on liuskelehtinen, persiljaa muistuttava yrtti. Kevyt, aromaattinen tuoksu ja makeahko, anista ja lakritsaa hennosti muistuttava maku tuo hyvin esiin muiden yrttien makua. Kirvelin keittämistä ja paistamista kannattaa välttää, ettei mieto aromi pääse haihtumaan. Kirveli sisältää runsaasti A- ja C- vitamiinia, joten sitä kannattaa siksikin käyttää tuoreena.

Kirveli kuuluu yhtenä neljästä yrtistä ranskalaiseen fines herbes -sekoitukseen, jota käytetään munakkaiden maustamiseen. Kolme muuta tähän kuuluisaan sekoitukseen kuuluvaa yrttiä ovat rakuuna, persilja ja ruohosipuli. Maustekirveli on aineenvaihduntaa stimuloiva, elimistöä puhdistava ja reumaa lievittävä sekä oloa piristävä yrtti. Sitä käytetään myös ruoansulatusvaivoihin.

Se sopii hyvin ripoteltuna valmiiden, varsinkin keitettyjen ja grillattujen ruokien kuten kanan pinnalle, sieniruokiin, persiljan sijasta tai ohella käytettynä rakuunan, ruohosipulin tai basilikan kanssa sekä mausteeksi makeisiin jälkiruokiin kuten kiisseleihin, mehukeittoihin, hedelmäsalaatteihin sekä koristeluun.

Kirveli-reseptit

image_printTulosta
2019-09-27T10:35:02+00:00

Haku

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Uusimmat sisällöt