Produkter

Järvikyläs örter och sallat är alltid färska och håller jämn kvalitet när vi skickar dem från växthuset. Transporten från växthuset till mataffären sker inom ett dygn och därför håller den färska växten du köper i butiken i flera dagar hemma, upp till en vecka i kylskåpet.
Det lönar sig att ge akt på färskheten när du väljer örter och sallat i butiken. Du bedömer färskheten dels visuellt och dels genom att känna efter hur mycket förpackningen väger. Ifall förpackningen känns mycket lätt, har fukten i rotklumpen hunnit avdunsta vilket tyder på att växten inte längre är så färsk.

Förvaring

Basilikan (grön, röd eller thaibasilika) samt citronmelissen håller bäst i rumstemperatur och Järvikyläs övriga örter i kylskåpets grönsaksfack. Växter som förvaras i rumstemperatur kan vattnas försiktigt, då håller de längre. Örter och sallater kan ätas i sin helhet, även skaften. Om det blir kvar av örterna, går det utmärkt frysa dem. Sommartid kan du plantera örterna på terrassen eller i trädgården och njuta av deras doft och färg. Man har därtill konstaterat att basilikan håller myggen borta.
En matsked färska örter motsvarar en tesked torkade örter. Örterna tillsätts i regel sist vid matlagning, undantaget örter med torrt skaft, bland annat rosmarin och timjan.



Sallat

Den första kruksallaten på Järvikylä skördades i växthuset på ladugårdsvinden år 1987. Sedan dess har de finländska matborden fått ett stadigt ökande grönt inslag och under årens lopp har Järvikyläs sortiment kommit att omfatta 21 olika sorter av sallat. Varje sallatskruka packas för hand och rengörs så att du alltid får den färsk och ren. Alla våra produkter odlas med ekologiska metoder. Detaljinformation om våra produktionsmetoder får du här.

Olika sallatssorter ger dig variation med olika smak, struktur och färg. Vårt urval omfattar mjukbladig sallat, krispig, litet söt och fyllig samt sallatssorter med lite beskhet i smaken. Vår sallat säljs i kruka eller påse. Det är enkelt att plocka några blad ifrån krukan och förvara krukan i kylskåpet till nästa gång. Krukan lämpar sig utmärkt för ett mindre hushåll och mindre konsumtion. Fördelen med sallat i påse är att den är så enkel att hantera, men å andra sidan håller en öppnad påse inte lika länge som en kruksallati kruka. Därför lönar det sig att använda påssallaten med en gång.

Den nya produktfamiljen Herrgård togs fram inför företagets 25-årsjubileum. Herrgårds-produktfamiljen består av förstklassiga sallatssorter med gårdens historia tryckt på påsen. Sallaterna har funnit vägen till finländarnas hjärta och kök och är våra populäraste sallater.



Örter

År 1988 kom de första örterna från Järvikylä ut i matbutikerna. Sedan dess har urvalet vuxit varje år. Idag består Järvikyläs örturval av 31 olika produkter – det största sortimentet av färska örter i Finland. En del örter säljs även i en större kruka. De större örterna fungerar som ett välsmakande och dekorativt inslag på terrassen eller i sommarköket – och är en trevlig gåva att ha med sig när man går på besök.

Vi är stolta över vårt breda örtsortiment. Vi är pionjärer och den största producenten av örter i Finland och vi vill dela med oss av det vi lärt oss om örter och deras hälsofrämjande egenskaper.  Därför engagerar vi oss årligen i mån av möjlighet i kurser om örter, både för handelskedjorna och för privatpersoner.

Det finländska köket har traditionellt använt persilja, dill och gräslök, men idag används ett mycket bredare urval av örter i såväl varmrätter som mellanmål, bakning, skönhetsvård, heminredning och som garnering. Antagligen är örterna så populära precis för att de är så enkla att använda på så många olika sätt.

Här får du veta mer om vårt urval av örter samt om olika sätt att använda örter och recept.



Salladsskott

Matbutikerna får en helt ny produktgrupp från Järvikylä – salladsskott. Skotten med sina små blad piffar upp vardagssalladen, smörgåsen eller matportionen. Med smågrönt kan du också dekorera en kaka eller ge smoothien ett vitamintillskott. En pasta av salladsskott passar utmärkt som fyllning i ugnspotatis eller till grillmat. Vilken mat du än serverar, fungerar någon av de fyra olika salladsskotten – både färgen och smaken. Salladsskotten säljs parvis i förpackningar med två arter: Pak Choi och Smörgåskrasse samt Rädisa och Grönkål. Salladsskotten odlas i pappersmassa på Järvikylä gård.