Gurmee vai garmee? Tilliliha menee tunteisiin, sillä monille suomalaisille se oli kouluvuosien inhokki. Mutta kokeilepas kotona! Hyvistä raaka-aineista huolella tehty tilliliha on perinneruokien kermaa, jolle tilli tuo raikkautta ja aromaattisuutta.

5 annosta

Ainekset

600 g naudan etuselkää
2 l vettä
2 porkkanaa paloina
3 sipulia lohkoina
1 ½ rkl suolaa
10 maustepippuria
3 dl Järvikylän Tilliä* hakkeena

Kastike:

5–7 dl lihan keitinlientä
50 g voita
½ dl vehnäjauhoja
1 tl sokeria
1 rkl sitruunamehua
1 dl smetanaa
3 dl hienonnettua Järvikylän Tilliä

* Yhteensä tarvitset ohjeeseen noin 1,5 ruukkua tilliä.

Valmistus

  1. Pane liha kattilaan kylmään veteen. Kuumenna kiehumispisteeseen. Kuori syntyvä vaahto reikäkauhalla pois. Lisää kasvikset, suola, pippuri ja tilli liemeen.
  2. Anna lihan kiehua liemessä hiljalleen kannen alla 2 tuntia. Nosta kypsä liha pois liemestä ja jäähdytä.
  3. Leikkaa liha kuutioiksi. Siivilöi keitinliemi talteen.
  4. Sulata voi kattilan pohjalla, lisää jauhot ja sekoita hyvin. Kuumenna siivilöity keitinliemi ja kaada se pienissä erissä jauho-rasvaseoksen joukkoon koko ajan sekoittaen. Mausta kastike sokerilla ja sitruunamehulla.
  5. Lisää smetana ja kiehauta. Lisää lopuksi kuutioidut lihat ja tilli. Tarjoa tilliperunoiden kera.

Kuva: Mika ”Pikkiis” Tuomonen

Resepti: Risto Mikkola ja Henry Lepistö

image_printTulosta