Gurmee vai garmee? Tilliliha menee tunteisiin, sillä monille suomalaisille se oli kouluvuosien inhokki. Mutta kokeilepas kotona! Hyvistä raaka-aineista huolella tehty tilliliha on perinneruokien kermaa, jolle tilli tuo raikkautta ja aromaattisuutta.
5 annosta
Ainekset
600 g naudan etuselkää
2 l vettä
2 porkkanaa paloina
3 sipulia lohkoina
1 ½ rkl suolaa
10 maustepippuria
3 dl Järvikylän Tilliä* hakkeena
Kastike:
5–7 dl lihan keitinlientä
50 g voita
½ dl vehnäjauhoja
1 tl sokeria
1 rkl sitruunamehua
1 dl smetanaa
3 dl hienonnettua Järvikylän Tilliä
* Yhteensä tarvitset ohjeeseen noin 1,5 ruukkua tilliä.
Valmistus
- Pane liha kattilaan kylmään veteen. Kuumenna kiehumispisteeseen. Kuori syntyvä vaahto reikäkauhalla pois. Lisää kasvikset, suola, pippuri ja tilli liemeen.
- Anna lihan kiehua liemessä hiljalleen kannen alla 2 tuntia. Nosta kypsä liha pois liemestä ja jäähdytä.
- Leikkaa liha kuutioiksi. Siivilöi keitinliemi talteen.
- Sulata voi kattilan pohjalla, lisää jauhot ja sekoita hyvin. Kuumenna siivilöity keitinliemi ja kaada se pienissä erissä jauho-rasvaseoksen joukkoon koko ajan sekoittaen. Mausta kastike sokerilla ja sitruunamehulla.
- Lisää smetana ja kiehauta. Lisää lopuksi kuutioidut lihat ja tilli. Tarjoa tilliperunoiden kera.
Kuva: Mika ”Pikkiis” Tuomonen
Resepti: Risto Mikkola ja Henry Lepistö