Rakuuna
Rakuunassa on runsas, voimakas ja ryytimäinen maku, joten sitä sopii käyttää ruoassa kohtuudella. Tämä rakuuna on venäläistä rakuunaa, jonka maku on miedompi kuin aromikkaan ranskalaisen rakuunan. Rakuuna kuuluu armenialaiseen ja ranskalaiseen keittiöön.
Rakuunan käyttö
Katso reseptit leivonnaisista lihapulliin.
Keitot: Rakuuna on omiaan esimerkiksi kana- ja porkkanakeittoon.
Kasvisruoat: Rakuuna maustaa porkkanat, pavut ja muut vihannekset. Lisää keitettyihin tai höyrytettyihin kasviksiin voisulan kera. Silppua myös paahdetuille uunikasviksille.
Liha- ja pataruoat: Rakuuna on tuttu kumppani kanalle ja mainio yrtti myös lampaanlihalle. Se sopii haudutettaviin pataruokiin – niihin rakuuna lisätään vasta kypsennyksen puolivälin jälkeen tai kypsennyksen loppuvaiheessa.
Katso ylijääneen rakuunan hävikkivinkit.
Kasvatettu paperiruukussa Joroisissa. Kierrätä juuripaakku biojätteenä ja kääre muovina. Kuljetuslaatikkomme ovat kartonkisia.
Rakuunan säilytys
- Rakuuna säilyy hyvänä jääkaapin vihanneslokerossa omassa pakkauksessaan, jolloin taimipotti pysyy kosteana ja lehdet napakkana.
- Jos rakuuna nuupahtaa, laita yrttipotti vesilasiin ja lisää pohjalle vettä, jolloin juuret imevät vettä ja kasvi virkistyy.
Rakuuna-reseptit
Jäikö rakuunaa yli?
Rakuunaetikka: Sujauta muutama rakuunan oksa puhtaaseen pulloon ja lisää viinietikkaa. Anna maustua muutaman viikon ajan ja käytä salaattikastikkeissa.
Pikkelöinti: Esimerkiksi kaaliraaste, porkkanaraaste ja suikaloitu punasipuli aateloituvat rakuunalla.
Pakastaminen: Pakasta rakuunaa sellaisenaan rasiassa tai pussissa ja riivi lehdet tarvittaessa ruoanlaittoon. Voit pakastaa rakuunaa myös yrttikuutioiksi, kun silppuat lehtiä jääpalamuottiin ja kaadat päälle öljyä. Irrota kuutiot, pakasta rasiassa ja käytä kun kaipaat lisää makua.