Minttu
Viherminttu on raikas ja aromikas: maku on voimakkaaseen piparminttuun verrattuna mukavan kepeä, mutta selvästi minttumainen. Viherminttua käytetään monissa ruokakulttuureissa. Perinteisesti se on englantilaisen keittiön, lampaanlihan ja myös Lähi-Idän ruokakulttuurin mausteyrtti.
Mintun käyttö
Ota talteen suolaiset ja makeat minttureseptit.
Kasvisruoat: Tuo minttua rohkeasti kasvisruokiin ja tee simppeli mintturisotto: mainio raikkaus kruunaa risoton lempeitä ja kermaisia makuja.
Liha: Minttu kuuluu ehdottomasti lampaan makumaailmaan, vaikkapa kastikkeen tai hyytelön muodossa. Testaa myös lihapullissa!
Salaatit: Lisää minttua vihersalaatteihin ja Lähi-idän ruokakulttuurin tomaatti- ja kurkkusalaatteihin esimerkiksi persiljan kera silputtuna.
Jälkiruoat ja juomat: Minttu on suklaan makupari, joten ripauta kakkuun tai brownien joukkoon. Mausta mintulla myös raparperi- ja omenapiiraat, kylmät juomat ja mocktailit. Hauduta myös aromikasta yrttiteetä tai lisää kaakaoon.
Katso mintun ystävän hävikkivinkit.
Kasvatettu paperiruukussa Joroisissa. Kierrätä juuripaakku biojätteenä ja kääre muovina. Kuljetuslaatikkomme ovat kartonkisia.
Mintun säilytys
- Laita minttu jääkaapin vihanneslokeroon omassa pakkauksessaan, jolloin taimipotti pysyy kosteana ja lehdet napakkana.
- Jos lehdet nuupahtavat, voit laittaa yrttipotin vesilasiin ja lisätä pohjalle vettä.
Minttu-reseptit
Jäikö minttua yli?
Pakastaminen: Pakasta ylijäänyt minttu rasiassa ja käytä tarpeen mukaan. Tai tee yrttikuutioita: pakasta minttusilppua ja muita lempiyrttejäsi öljyn tai veden kanssa jääpalamuotissa.
Kuivaus: Ripusta oksanippuja roikkumaan kuivaan, valolta suojattuun paikkaan. Säilö ilmatiiviissä purkissa. Kuivattu ja myös tuore minttu maistuu yrttiteenä.