Pienet suolaiset syötävät ovat usein juhlapöydän ja illanistujaisten vetonaula. Erilaisilla tahnoilla ja täytteillä saa helposti maukasta.
Pikkusuolaiset saat koottua esimerkiksi:
– pieninä kolmioleipinä paahtoleivästä
– saaristolaisleivän palan päälle
– ruissipsien tai lastujen päälle
– ruisleivän päälle
– käärittynä tortillalettuun
Täytteitä voi yhdistellä oman maun ja keksiliäisyyden mukaan.
Toimivia täytteitä:
– yrttitahnat ja majoneesi
– tuoreyrtit ja salaatit
– avokadotahna tai avokadolohkot
– tomaatti, kurkku, retiisi
– ilmakuivattu kinkku tai kinkkurullat
– savukalat tai katkaravut
– erilaiset juustot: mozzarella, parmesaani-lastut, cheddar-rouhe
– Järvikylän valmiit tuorepestot
Koristele syötävillä kukilla ja yrtin lehdillä!
Tahnareseptejä
Tahnareseptit ovat kaikki täydennettävissä esim. kalalla tai kinkkusuikaleella. Yrttiset kala- ja kinkkutahnat ovat mainio täyte myös voileipäkakkuihin.
Yrttinen taco-lohitahna (toimii myös voileipäkakun täytteenä)
250 g Hätälän lämminsavustettua lohta (tai loimulohta) palana
100 g paksua majoneesia
50 g Créme Fraîchea
1 tl sitruunan mehua
(ja hieman kuorta hienona raasteena)
2/3 ruukkua Järvikylän minttua
2/3 ruukkua Järvikylän korianteria
1-2 rkl Taco mausteseosta
Sekoita kulhossa majoneesi sekä créme fraîche ja mausta sitruunan mehulla, hienoksi leikatuilla yrteillä ja taco mausteseoksella. Poista kalasta nahka ja nahan alla oleva ruskea lihas. Hienonna kala käsin syyrakenteen mukaisesti lastumaiseksi. Sekoita lohi tahnan joukkoon.
Salvia-lehtipersiljatahna
½ ruukkua salviaa
½ ruukkua lehtipersiljaa tai persiljaa
200 g maustamatonta tuorejuustoa
tilkka öljyä
½ tl suolaa ja sokeria
Silppua yrtit ja lisää sekaan öljy. Sekoita tasaiseksi sauvasekoittimella tai blenderillä. Lisää joukkoon tuorejuusto, suola ja sokeri. Anna maustua hetken aikaa tai yön yli.
Yrttinen majoneesi
1 kokonainen kananmuna
1 keltuainen
0,5 limen kuori ja mehu
1 pkt Järvikylän Kalamix-yrttisekoitusta
suolaa
4 dl rypsiöljyä
Lisää kaikki ainesosat paitsi öljy korkeareunaisen kannun pohjalle ja soseuta. Kun majoneesin ”pohja” on soseutunut, aloita öljyn lisääminen. Lisää öljyä ohuena nauhana koko ajan sekoittaen. Tarkista lopuksi maku, mausta tarvittaessa suolalla tai limemehulla.