Basilika on vuoden 2024 HeVi sekä suomalaisten suosikkiyrtti, eikä suotta! Sen tuore, tuuhea ja tuoksuva ulkomuoto ihastuttaa. Italialaisessa keittiössä suosittua yrttiä on pidetty sekä pyhänä että rakkauden yrttinä Välimeren maissa. Maultaan lempeä, peston raaka-aineena ja mozzarellan kaverina tunnettu yrtti toimii myös juomissa ja leivonnassa – testaa Järvikylän reseptit!
Järvikylässä kasvaa viisi eri basilikaa, joita kaikkia yhdistää runsaus, topakka tuoreus sekä kiiltävät lehdet.
Basilikan säilytys ja kasvatus – näin pidät suosikkiyrtin hengissä myös kotona
Lämpö, vesi ja valo ovat pyhä kolminaisuus, joita basilika tarvitsee kukoistaakseen. Huolehdi siis, että:
1. Basilika saa nauttia vähintään yli +8 asteen lämmöstä vuorokauden ympäri.
2. Se ei missään tilanteessa joudu kärsimään vedosta ja viimasta, esim. ikkunalaudalla.
3. Ruukku pysyy jatkuvasti kosteana, basilikaa kuitenkaan hukuttamatta. Altakasteluruukku on usein parhain.
4. Basilika saa päivittäin paljon valoa. Paahtavaa aurinkoa on hyvä välttää ja talvisin voi turvautua keinovaloon.
Tuoreimmat basilikareseptit
Thaibasilika
Kanelibasilika
Järvikylän vinkit hävikin torjumiseen
Ylijääneet yrtit muuntuvat käden käänteessä maustevoiksi tai kotikosmetiikaksi – testaa vihervoimaiset vinkit!
5 eri basilikaa
Tunnetko eri basilikalajikkeet? Testaa maut thaibasilikasta pallobasilikaan – saat ihanaa vaihtelua resepteihin!
Tuuhea tavis on erityisesti italialaisen keittiön käytetyimpiä yrttejä. Sillä on oma pehmeä makunsa, johon on helppoa yhdistellä muita yrttejä ja makuja.
Intiasta kotoisin oleva thaibasilika on yksi maailman vanhimmista yrteistä. Sen mausteisessa maussa on makeutta, anista ja kanelia.
Kanelibasilika on maultaan ja tuoksultaan miellyttävä sekoitus kanelia ja basilikaa. Se sopii hyvin esimerkiksi omenaleivonnaisiin ja –jälkiruokiin.
Pallobasilika on pienilehtinen kreikkalainen basilika, joka huumaa aromaattisuudellaan. Pallobasilikan maku on hieman perinteistä basilikaa voimakkaampi.
Isompi koko, enemmän yrttiä – iso basilika sopii erinomaisesti tuliaiseksi tai tuomaan hyvää oloa omaan keittiöön raikkaalla tuoksullaan ja tuoreen vihreällä värillään.