Juhlan kaunein kranssi on myös se herkullisin. Pienet marenkileivokset täytetään sitruunamelissan maustamalla kerma-rahkalla ja runsailla tuoreilla marjoilla sekä hedelmillä.

14 leivosta
50 min + kypsennys 1 ½ t
gluteeniton, lakto-ovo-vegetaarinen

4 valkuaista
2 ½ dl sokeria
2 tl maissitärkkelystä
1tl valkoviinietikkaa

Täyte:
2 rkl Järvikylän Sitruunamelissaa hienonnettuna
1 prk sitruunarahkaa
3 dl vispikermaa
tuoreita marjoja ja/tai hedelmiä suupaloina

Koristeluun esim. Järvikylän Isoa Neilikkaa, lumikarpaloita tai sokeroitua Järvikylän Rosmariinia (katso vinkit lopusta)

Valmistus:

1. Erottele valkuaiset keltuaisista isoon leivontakulhoon. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Lisää sokeri muutaman ruokalusikan erissä koko ajan vatkaten. Kun sokeria on jäljellä enää pari ruokalusikallista, sekoita maissitärkkelys lopun sokerin joukkoon ja lisää valkuaisvaahtoon vatkaten. Kääntele lopuksi etikka joukkoon esim. nuolijalla.
2. Pursota tai ota kahdella ruokalusikalla valkuaisvaahdosta 14 pyöreää leivosta leivinpaperin päälle uunipellille. Paina leivosten keskustaa lusikalla kevyesti, jotta syntyy kuppimainen paikka täytteelle. Kypsennä 100-asteisessa uunissa n. 1 ½ tuntia.
3. Nosta jäähtyneet marengit tarjoiluvadille ja asettele ne halutessasi kranssin muotoon.
4. Hienonna sitruunamelissa ja sekoita rahkan joukkoon. Vatkaa kerma vaahdoksi ja kääntele täytteeseen. Lusikoi täyte leivospohjille. Asettele marjoja ja hedelmänpaloja täytteen päälle. Koristele esim. syötävillä neilikoilla. Tarjoa heti.

Vinkki: lumikarpalot
Vatkaa haarukalla yksi valkuainen pienessä kulhossa. Mittaa pari desiä tomusokeria toiseen kulhoon. Pyörittele karpalot ensin valkuaisessa ja nosta sitten kahdella haarukalla tomusokerikulhoon. Pyörittele, niin että sokeri tarttuu kauttaaltaan marjan pintaan. Anna karpaloiden kovettua puolisen tuntia puhtaan leivinpaperin päällä.

Vinkki: huurteiset rosmariininoksat
Myös huurteiset oksat syntyvät valkuaisen avulla, mutta kastamisen sijaan valkuainen kannattaa levittää yrtin lehdille pienellä pensselillä. Sokeriksi valkuaisen päälle ripotellaan tavallista kidesokeria.

image_printTulosta