Anna kaikkien kakkujen kukkia! Syötävät kukat tekevät täytekakusta juhlapöydän prinsessan, jota ei voi olla huomaamatta. Laventeli-sitruunakakku on ihanan raikas, ja laventeli tuo siihen jotain ihan uutta. Laventelin voimakkuutta voi säätää omaan makuun sopivaksi: kolme oksaa antaa hennon maun sitruunatahnalle ja viidellä oksalla laventelin tunnistaa paremmin valmiista kakusta.
Valmista laventeli-sitruunacurd hyvissä ajoin ja pakkaa puhtaaseen lasipurkkiin odottelemaan kakun tekoa. Ohjeella tulee curdia hieman yli kakun tarpeen mutta ei hätää sillä se säilyy jääkaapissa noin 3 viikkoa ja maistuu huippuhyvältä esim. paahtoleivän päällä tai pannareiden kanssa.
Kakku kannattaa täyttää päivää ennen tarjoamista jolloin maut tasaantuvat ja se ehtii kostua kauttaaltaan.
10-12 annosta
1 t + kypsennys 40 min + vetäytyminen 4 t
lakto-ovo-vegetaarinen
Ainekset
Kakkupohja
4 kananmunaa
1 ½ dl sokeria
1 (luomu) sitruunan kuori raasteena
1 ½ dl vehnäjauhoja
½ dl perunajauhoja
1 tl leivinjauhetta
Laventeli-sitruuna curd
3-5 oksaa Järvikylän Laventelia
1 (luomu) sitruunan kuori raasteena
1 ¼ dl sitruunan mehua (n. 2 sitruunaa)
3 ½ dl sokeria
2 kananmunaa
75 g voita
Kostutus
2 tl sitruunamehua
¾ dl vettä
1 rkl sokeria
Täyte
1 prk mascarponea
2 dl kuohukermaa
1 rkl sokeria
250 g maitorahkaa
Kuorrutus
1 prk mascarponea
1 rkl sokeria
2 dl kuohukermaa
Koristeluun
Järvikylän syötäviä kukkia kuten neilikkaa, orvokkeja ja laventelia neilikkaa
Vuokaan
2 rkl voita
2 rkl korppujauhoja
Valmistus
- Voitele n. 18 cm halkaisijaltaan olevaa irtopohjavuoka. Leikkaa leivinpaperista noin 15 cm leveä kauluri ja kiinnitä se kiertämään vuoan voideltuja reunoja. Näin kakkupohjasta tulee tarpeeksi korkea eikä taikina tule vuoasta yli. Ripottele korppujauhoja kakkuvuoan pohjalle.
- Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi, vaaleaksi vaahdoksi. Pese ja raasta sitruunan kuori. Yhdistä kuivat aineet. Kääntele sitruunan kuori ja jauhoseos muna-sokerivaahtoon varoen esim. nuolijalla. Kaada taikina vuokaan ja kypsennä 175-asteisessa uunissa alatasolla noin 35-40 minuuttia. Tarkista kypsyys puisella tikulla. Anna kakkupohjan jäähtyä vuoassa noin 30 minuuttia. Kumoa kakkupohja ja anna jäähtyä kokonaan ennen täyttämistä.
- Irrota laventelin tupsut varsista ja hienonna ne veitsellä. Pese ja raasta yhden sitruunan kuori talteen. Purista sitruunan mehu kattilaan ja lisää hienonnettu laventeli sekä varret joukkoon. Keitä keskilämmöllä kannen alla noin 15 minuuttia. Siivilöi sitruunamehusta laventelisattumat pois ja palauta mehu kattilaan. Lisää kuoriraaste, sokeri, ja munat ja kuumenna kiehuvaksi koko ajan sekoittaen. Laske lämpö ja jatka keittämistä noin 5 minuuttia tai kunnes seos on selvästi paksuuntunut. Siirrä kattila syrjään liedeltä ja paloittele voi joukkoon. Sekoita kunnes voi on sulanut. Pakkaa curd tiiviiseen rasiaan ja laita jääkaappiin jäähtymään.
- Yhdistä kostutusliemen aineet ja sekoita kunnes sokeri on sulanut.
- Vatkaa mascarpone, kerma ja sokeri vaahdoksi. Lisää rahka nuolijalla käännellen joukkoon.
- Leikkaa kakkupohja viiteen osaan. Nosta pohja tarjoiluvadille ja kostuta kevyesti. Lusikoi reilu ½ desiä laventeli-sitruunacurdia pohjalle ja levitä noin 1/3 täytteestä päälle. Toista kolme kerrosta samalla tavalla. Nosta viimeinen kakkupohja kanneksi ja kostuta. Anna kakun vetäytyä jääkaapissa vähintään 4 tuntia, mieluiten seuraavaan päivään.
- Vatkaa mascarpone, sokeri ja kerma vaahdoksi. Levitä kuorrutus kakun päälle ja reunoille sileäksi kerrokseksi. Painele syötäviä kukkia ja kukan terälehtiä kauttaaltaan kakun reunoille ja päälle.
Huom! Kakun voi paistaa myös isompaan, 22 cm halkaisijaltaan olevaan vuokaan mutta tällöin kakku on matalampi ja täytettäviä välejä tulee kolme.