Ostkaka med citron

10 portioner, tillredningstid

Botten
150 g kex (exempelvis Bastone kandisockerkex eller havrekex)
50 g smör eller margarin, rumstemperatur
½ dl farinsocker
1 tsk Järvikylä Rosmarin, finfördelad

Fyllning
1 brk (200 g) färskost, naturell
1 prk (250 g) kvark
1 ¼ dl socker
1 msk vaniljsocker
1 citron, rivet skal och saft
2 tsk potatismjöl
3 ägg
1 kruka Järvikylä Citronbasilika

Placera bottnens ingredienser i matberedare med strimlare och kör blandningen slät. Spänn fast bakplåtspapper på löstagbar kakformsbotten, ø 23 cm. Bred ut bottensmeten i kakformen med en kant cirka 2 cm hög. Placera formen i frysen medan du gör fyllningen.

Häll färskost, kvark, socker, rivet skal och saft av citron samt potatismjöl i en skål. Separera äggens gulor och vitor. Häll äggulorna i skålen med färskostblandningen och vitorna i en ren skål. Vispa först vitorna till ett hårt skum. Vispa därefter färskostblandningen slät.

Spara några blad citronbasilika i krukan för dekoration senare. Finklipp resten av bladen. Vänd ner örtklippet och äggviteskummet i färskostblandningen och häll fyllningen över bottnen i formen. Grädda i ugn i 150 grader cirka 60–75 minuter. Låt kakan svalna och placera den sedan i kylskåpet över natten.

Sikta lite pudersocker på kakan och dekorera med några blad citronbasilika. Servera med gott kaffe, halvtorr champagne eller sött skumvin.




TILLBAKA