Rå blåbärstårta

10 portioner

Botten
100 g torkade, mjuka aprikoser eller fikon
2 dl (120 g) pekannötter eller valnötter
1 nypa salt

Fyllning
1 kruka Järvikylä Timjan
4 dl (240 g) pekannötter eller valnötter
150 g frysta blåbär
½ dl honung
½ banan
1 vaniljstångs skrapade frön eller
1 tsk vaniljsocker

Garnering
1 dl frysta eller färska blåbär
Järvikylä Timjan

Spänn fast bakplåtspapper på löstagbar kakformsbotten, ø 15–17 cm. Skär ut remsor av bakplåtspapper för att skydda formen på insidan.

Häll tårtbottnens ingredienser i hushållsmaskin eller blender och mixa tills du har en jämn pasta. Tryck ut blandningen på formens botten.

Spara några kvistar timjan till dekoration och riv resten av timjanbladen från skaften. Häll bladen och övriga fyllningsingredienser i hushållsmaskin eller blender och mixa tills du har en jämn blandning. Häll blandningen på tårtbottnen i formen och bred ut blandningen så att ytan blir böljande. Täck in formen med plastfilm och förvara i fyra timmar i kylskåp eller två-tre timmar i frys. Öppna formen och flytta över tårtan på serveringsfat. Skär ev. bakplåtspappret snyggt.

Strö frysta blåbär över tårtan och avsluta med timjanblad. Servera kall.




TILLBAKA