Anna kaupan yrteille lisää elinaikaa – kasvata yrttejä oikeaoppisesti kotona

Vihervoiman kasvattaminen kotona on mahdollista vuodenajasta riippumatta. Helpoimmalla pääset, kun istutat kaupasta ostamasi yrtit oikein ja tarjoat niille tarvittavan määrän valoa ja vettä.

Kokosimme alle yrttien kotikasvatusoppaan, jonka avulla jokainen aloittelevakin viherpeukalo pääsee pienellä vaivalla yrttien kasvatuksen makuun!

Mitkä yrtit sopivat parhaiten kotikasvatukseen?

Huolettomaan kotikasvatukseen sopivien yrttien maineessa ovat:  rosmariini, persilja, minttu, salvia, ja timjami.

Suosittelemme kuitenkin ennakkoluulottomasti nappaamaan vihervoimaiset suosikit yrttihyllyltä matkaan. Kokeilemalla se lopulta selviää, mitkä yrtit juuri sinun kotonasi parhaiten viihtyvät.

Tärkeintä yrttien hankinnassa on muistaa kastella yrtit heti kotiin päästyään. Yrtit ovat kasvatusvaiheessaan tottuneet runsaaseen vedensaantiin ja nuupahtavat nopeasti.

Hoito-ohjeet yrttien kotikasvattajalle

Valo, vesi ja lämpötila – kun nämä kolme asiaa ovat kohdillaan, tulisi yrttien kasvatuksen sujua kuin tanssi!

Vihervoima rakastaa aurinkoa, mutta jatkuva paahde kuivattaa kasvia liikaa. Puolivarjoinen kasvupaikka, joka tarjoaa valoa ainakin 8 tuntia päivässä on yrteille ideaalinen. Pimeimpään aikaan on suositeltavaa turvautua keinovaloihin, kuten kasvilamppuun, joka viritetään kasvin päälle.

Yrtit ovat tottuneet runsaaseen vedensaantiin ja kaipaavat sitä myös kotioloissa. Varo kuitenkin ylikastelemista, jotta yrtti ei tukehdu. Myös suihkepullolla sumuttelu on suositeltavaa.

Sisälämpötila on vihervoimalle lähtökohtaisesti sopiva. Huolehdi kuitenkin, että yrttisi saavat kasvaa vedolta suojassa, sillä jatkuva vedolle altistuminen koituu lopulta sinnikkäimmänkin yksilön kohtaloksi.

Näin istutat kaupan ruukkuyrtit oikein

1. Poista ruukku varovasti juuria vahingoittamatta.

2. Laita valitsemasi istutusruukun pohjalle muutama kivi, jotta ylimääräinen kasteluvesi pääsee valumaan pois. Näin yrtti ei tukehdu eikä multa mätäne.

3. Istuta yrtti hiekkapitoiseen multaan. Myöhemmin, kun yrtit ovat juurtuneet, voit tarjota niille myös lannoitetta.

4. Aseta istuttamasi yrtti puolivarjoiseen paikkaan, jossa auringonvalo ei pääse paahtamaan, mutta valoa on kuitenkin tarjolla. Talviaikaan voit asettaa tavallisen lampun yrttien päälle – keinovalokin piristää vihervoimaa kaamoksen keskellä!

5. Ikkunalauta on oiva paikka kasvattaa yrttejä. Huolehdi kuitenkin, että istutuksesi pysyvät vedolta suojassa!